Fonal, cérnagömb készítése percek alatt

  • 2015.11.27.
  • 8

Tavaly karácsonykor készítettünk Édesanyámmal cérnagömböket dekorációnak. Hófehéreket, nagyokat, és a lámpára lógattuk fel. Ott is hagytam őket, most már 1 éve simán bírják a gyűrődést, pedig a konyhában, gőznek, melegnek kitéve vannak. Szóval tökéletesen sikerült a házi keményítési praktika, amihez nem kellett venni semmi speciális ragasztót, csupán egy kis kristálycukorra volt szükség. Legalább így valamire fel tudom használni a cukrot, mert a sütik, ételek ugye mind cukormentesen készülnek nálunk. Cukormentes sütik Készíthetsz egyébként kicsi, vagy nagy gömböt, fehéret vagy színeset, nem csak az ünnepekre szép. Viszont a karácsonyfára is gyárthatsz házi készítésű gömböket, vagy diy karácsonyi ajándékokat. Használhatsz fonalat, vagy cérnát, de praktikus, ha vastagabb szálú. Pl vastag hímzőfonal. Mi fényes fonalat használtunk. A cukros keményítés nem egy új keletű dolog, sőt, ma már inkább mást használnak, de valójában bármilyen csipkés, horgolt dolgot is kikeményíthetsz így. Nekem külön tetszett, hogy a "hógömbjeink” a cukorkristályok miatt csillogósabbak lettek, nem lesz olyan matt. Amire szükséged lesz Lufik Fonal/cérna/spárga 5-6 kanál kristálycukor 1 dl víz 160 160 A lufikat fújd fel olyan méretűre, amekkora gömböket szeretnél. A fonalat tekerd rajta körbe, össze vissza. A vizet melegítsd, old fel benne a cukrot, és ha már nem túl forró, akkor forgasd meg benne a gömböket és tedd félre száradni. A legpraktikusabb ha radiátorra teszed. Ne aggódj, nem fog oda ragadni, és az a rész ami érintkezik vele nem lesz kevésbé kemény. Illetve menet közben úgyis fordítasz rajta. Kb. 1 nap alatt lesz teljesen kemény. Ha megkeményedett, akkor pukkaszd ki a lufit, és távolítsd el a gömb belsejéből. 160