Ízletes és egészséges rakott kelbimbó

  • 2015.07.22.
  • 4

Az egytálételek közül az egyik kedvencem a rakottas ételek, ami – mióta megszerettem a zöldbabot- gyakorlatilag készülhet bármilyen zöldséggel. Ráadásul nem kell lemondanod ezekről a finom ízekről akkor sem, ha fogyni szeretnél, épp diétázol, vagy egyszerűen nem szeretnél hízni. Mire figyelj? A hús legyen szárnyas darált hús, ami sokkal zsírszegényebb, mint a sertés. Rizs helyett használj barna rizst, de kevesebbet, mint általában, nem kell vastag rizs réteget rápakolni. Sőt el is hagyható, ez esetben használj több zöldséget. Nálunk általában szénhidrát csökkentett rizsszem tésztából készül. Ha szeretsz újdonságokat kipróbálni, akkor árpagyönggyel vagy kölessel is próbálkozhatsz. Ezek a rizs helyettesítők mind komplex szénhidrát források, magas rost tartalommal, tele vitaminnal, lassabb a GI-jük, felszívódásuk. Diétás rakott kelbimbó 0,5-1 kg kelbimbó 500 gramm darált baromfi hús 2 nagy fej hagyma 2 gerezd fokhagyma olaj, vagy kókuszzsír só, bors, pirospaprika, 1 paradicsom konzerv, füstölt pirospaprika 1 bögre szénhidrát csökkentett rizsszem, tészta vagy barnarizs, vagy árpagyöngy 1 nagy dobozos 12%-os tejföl, só, bors, zöldfűszer keverék, 1 tojás A kelbimbót tisztítsd meg és sós vízben főzd puhára, amikor kész és picit kihűlt, akkor vágd őket félbe. Azt mondják, ha fedő nélkül főzöd ezek a káposztás dolgokat, akkor elillannak azok az anyagok főzés közben, amik puffadást okoznak. Közben az apróra vágott hagymát pirítsd meg a zsiradékon, a végén add hozzá a fokhagymát, 1 perc után a húst, amit piríts fehéredésig, majd sózd, borsozd, adj hozzá egy-két teáskanálnyi pirospaprikát és 1 teáskanálnyi füstölt pirospaprikát, és a paradicsompürét, majd öntsd fel pici vízzel, fedd le, és főzd készre. Ne legyen túl száraz, de túl levesesre se hagyd. A rizst is főzd puhára. Táplálkozási tanácsadás és étrend életmódváltáshoz Egy jénait olajozz ki picit és fektesd az aljába a kelbimbó, rétegezd rá a húst, majd a rizsszem tésztát vagy barna rizst, és legvégén a tetejére tedd rá a másik réteg kelbimbót. A tejfölt keverd össze sóval, borssal, 1 evőkanálnyi zöldfűszer keverékkel és egy tojással, majd ezt öntsd a tetejére, és simítsd el rajta. 180 fokon előmelegített sütőben süsd készre, kb 35-40 perc alatt kész is, ez alatt szép színes lesz a teteje, és össze tud érni. Mivel mindent előre készre főztél, így nem kell aggódnod. Ha nagyon diétásra szeretnéd elkészíteni a rakott kelbimbót, akkor hagyd ki belőle a rizst teljesen, úgy is isteni lesz. Tálaláskor nyugodtan tegyél az asztalra egy kis extra tejölt. 160 160