Diétás bakewell torta – mandulás, gyümölcsös élvezet

  • 2015.03.26.
  • 4

A bakewell torta egy nagyon finom angol édesség, amit pár hete elkészítettem diétásan, és muszáj megosztanom veletek, mert nagyon finom lett! Könnyen elkészíthető sütemény, ami miatt időigényes, hogy kell hűteni, és kétszer sütni, de ez alatt az idő alatt lehet mást csinálni, így gyakorlatilag egyáltalán nem vészes az idő ráfordítás. A diétás bakewell torta/sütemény alapja egy omlós vajas tészta, olyasmi, mint a linzer, erre kerül egy réteg gyümölcslekvár, jó sűrű, hogy ne ázzon el a tészta. Általában meggy, vagy eper lekvár kerül bele, de bármivel finom, majd a következő réteg egy nagyon finom mandulás kevert tészta. A tetejére vágott mandula kerül, de akár gyümölcs szeleteket is ráhelyezhetünk félidőnél, illetve a végén fondanttal is bevonható, de ez nem éppen alakbarát megoldás. Én most semmit nem tettem a tetejére. Diétás bakewell torta recept Diétás omlós vajas tészta 150 gramm szénhidrát csökkentett liszt – diawellness süteményliszt koncentrátum és BL55 felesben 80 gramm light margarin 2-3 evőkanál hideg víz 1 tojásfehérje kenéshez Cukormentes, gyümölcslekvár Mandulás piskótatészta 150 gramm light margarin ¾ Bögrényi természetes édesítő – ha édesítő ereje azonos a cukoréval 3 tojás + 1 sárgája 150 gramm darál mandula 1 citrom reszelt héja Szeletelt mandula a tetejére díszítésnek – én nem használtam A vajas tésztához gyúrd össze a 3 hozzávalót. Gyorsan dolgozz, hogy ne melegedjen fel a tészta a kezed alatt, majd tekerd bele folpackba, és tedd be a hűtőbe minimum 15-20 percre. Amikor letelt az idő nyújtsd ki a tésztát kb. 5mm vastagra, és helyezd bele egy vajazott, lisztezett torta, süteményformába – 20 cm-es forma tökéletes, én gyümölcstorta formát használtam. Miután bele lapítgattad a tésztát a formába, úgy hogy annak körbe, pereme is legyen, szurkáld meg villával a tésztát. Tegyél bele sütőpapírt, és töltsd fel kávébabbal, vagy lencsével, feles borsóval a belsejét, és tedd be a 180 fokon előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc múlva, amikor már kezd színe lenni a tésztának, akkor vedd ki belőle a nehezéket, kend meg a belsejét tojásfehérjével, és tedd vissza a sütőbe, és süsd további 5-8 percig. A tojás sárgáját tartsd meg! Közben készítsd el a mandulás piskótatésztát is, nagyon egyszerűen. Elektromos habverővel keverd ki jó alaposan a vajat a természetes édesítővel, majd végül a tojásokkal is – érdemes egyesével hozzá adni, és ne felejtsd az extra tojás sárgáját is bele tenni. Majd forgasd bele már spatulával a darált mandulát, és a reszelt citrom héját. Nekem olyan intenzív citromos íze lett a tésztának, hogy a mandulás, vajas mix megsülve már-már túrósra emlékeztetett. Tehát ha annyira nem rajongsz érte, nyugodtan kihagyhatod, helyette egy kis vanília aroma is isteni lehet. A félkész omlós tésztát kend meg a cukormentes lekvárral egyenletesen, majd kend el a piskóta masszát a tetején. 20 cm-es tortaformánál szinte ki kell töltenie az edényt, az omlós tészta tetejéig. Tedd vissza a sütőbe 20 percre, majd 20 perc után szórd rá a szeletelt mandulát, vagy a szeletelt gyümölcsöket a tetejére, és tedd vissza még 20 percre. Vagy süsd egybe 40percig, ha nem szeretnél rá tenni semmit. Legközelebb kipróbálom picit kevesebb margarinnal, szerinte a sok margarin és mandula keveréke adta azt a picit túrósra hajazó ízt, ami amúgy isteni finom volt, és kihűlve a tészta állaga is nagyon jó volt! Akár húsvétra is tökéletes süti. Itt nem lehet kapni meggyes lekvárt, meggyet is csak ritkán és drágán, viszont volt itthon egy üveg meggybefőttem, amiből készítettem édesítő hozzáadásával egy sűrű meggyszószt/lekvárt, és ezt használtam. A nagyobbik bakewell meggyes, a kisebbik, amelyikből már hiányzik egy szelet, epres. Nem tudnék választani melyik finomabb! Nem tudod, hogyan fogyj le? Itt kedvedre válogathatsz a legjobb diétás étrendek közül!