Kökényes habos pite

  • 2019.12.01.
  • 1

A savanykás, jellegzetesen fanyar
kökénylekvár
talán a legfinomabb egy ilyen sütihez.
A lekvár fanyarsága jól ellensúlyozza a hab édességét. Utóbbiba elég sok cukor kell, hogy megfelelő állagú legyen.
A
kökénylekvárt én így
készítem. A
kökény sokszínű felhasználásáról régen és most pedig, itt
írtam bővebben.Kökénykrémes habos piteHozzávalókTészta: 100 g
búzaliszt,
50 g
lágy zabpehely,
40 g
kakaópor,
30 g
mandulapehely,
75 g
cukor,
150 g
vaj, 1 tojás sárgája, csipet só.
Töltelék: 3 dl kökénylekvár, fél csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg vajHab: 4 tojás fehérje, 250 g porcukor, 50 ml vízA tésztához a cukrot a tojás sárgájával és vajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
A
hűtőből kivett tésztát fél cm vastagon pite-formácskákba nyomkodjuk, a forma oldalát is kitöltve (az adag 5-6 db, 12 cmátmérőjű formába elég). A pitetésztákat félkészre elősütjük.
A
3 dl-es, savanykás kökénylekvárt elkeverjük a fél csomag vanília pudingporral és az 5 dkg vajjal, ezzel megtöltjük a piték alját.
A habréteghez 4 tojásfehérjét habbá verünk, majd folyamatosan tovább verve 50 ml vízzel és 250 g porcukorral felfőzött, forró cukorszirupot csorgatunk bele nagyon lassan. A habot a kökényes keverékkel töltött piték tetejére adagoljuk, rusztikusan elkenve. A habos pitéket 160 fokon addig sütjük, míg a hab teteje kissé megbarnul.

Címkék

Kökény