Tormás, medvehagymás babkrém fermentált babból

  • 2019.08.10.
  • 1

A hüvelyesek fermentálása nem kis kihívás, de igazából nem is a fermentálás (erjesztés), hanem utána a főzés. Egyrészt nagyon megnő a főzésidő, másrészt érdemes akkorra időzíteni, mikor üres a ház, mert finoman szólva sem ibolya illat terjeng, miközben fő a fermentált bab.
Na de akkor mégis miért? Egy dolog miatt mindképp érdemes, mert fermentálás után már nem puffaszt a bab vagy a lencse és könnyebben emészthető, fehérjében gazdag táplálékhoz jutunk. A hosszú áztatás és az erjedés során ugyanis a magok külső részén levő, a magot védő olyan anyagok erjednek le a héjról, amik a puffadást, hasi görcsöket okozzák.
Na ilyen főtt, fehér babból készült ez a friss tormával, friss medvehagymával és pirított sárgarépával kevert babkrém.

Fermentálás előtt a babot egy éjszakára (legalább) előáztattam, majd az áztató levet elöntve a babra új, már forralt és lehűtött vizet öntöttem bőven nyakáig töltve az üveget, majd pár csipet sóval megsóztam, de ez el is hagyható. Tálcára tettem, hogy az erjedés közben kifutó lé ne folydogáljon szét. Ezután konyha-melegben megfeledkeztem volna róla, ha egy idő után nem hallottam volna folyamatosan a sziszegést pötyögést, ami az üvegekből jött, miközben a tejsavas erjedés közben keletkező gázok távoztak az üvegekből. Előáztatás után volt, hogy elő is főztem a babot és után a kezdtem erjeszteni a fent leírt módon.Nagyon különböző idegig hagytam már babot, lencsét erjedni. Nagyon nagy különbséget nem látok az egy hét és az egy hónap erjedés között sem Mindenképp borzasztó rossz szagú és nehezen megfőlő magokat kaptam. Még az előfőzött bab is sokkal nehezebben és hosszabb ideig főtt készre. Főzés kuktában javasolt, és közben jó párszor addig öntöttem el a főzőlevet, és kezdtem el újra friss vízben főzni, ameddig éreztem a rossz szagokat és ezzel együtt a rossz ízeket is a lében. Mikor már jobb illat terjengett, akkor teljesen készre főztem fűszerek (babérlevél, fokhagyma és só)
hozzáadásával.
A főtt babot pürésítettem, apróra vágott medvehagymával, kevés frissen reszelt tormával, sóval borssal és pirított reszelt sárgarépával kevertem belőle szendvicskrémet.

A hüvelyeseket tehát nem a tejsavas
savanyítás érdekében fermentáljuk, hanem egy könnyebben emészthető étel elkészítése érdekében. Az eredmény nem lesz savanyú, illetve a hosszú főzés és a lé elöntése után már az nem fog érvényesülni.erjedő bab és lencsékMegjegyzés: Bár a bejegyzés augusztusi, a szendvicskrém még tavasszal készült