Somlekváros gombóc karamelles mandulával

  • 2019.08.02.
  • 7

Augusztus vége szeptember eleje a húsos som érése, így hamarosan lehet új somlekvárt
és sok egyéb somos finomságot készíteni. A régi somosakat pedig ha még van, akkor nem tartogatni tovább, hanem felhasználni akár ilyen módon, mint ez a gombóc.

Elkészítése:Ez egy krumplis tésztából készült gombóc. Én semmi mást nem teszek a tésztájába csak főtt, tört burgonyát, lisztet és sót, mi így szeretjük, és a gombóc mindig finom és puha, nem ragacsos. Így készítem:Fél kg főtt, kihűlt, tört burgonyából és kb. 25 dkg lisztből, pici sóval összegyúrom a gombóc tésztáját, a lisztet fokozatosan adagolva hozzá, míg már nem ragacsos, de puha tésztát kapunk. Nem biztos, hogy kell a 25 dkg liszt mind. Majd azonnal (nem kell pihentetni) lisztezett deszkán fél cm vastagságúra kinyújtom. A somlekvárt nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre vágott tésztába csomagolom óvatosan, a széleket összeragasztva, majd gombócot formálva. Lágy, puha gombócok lesznek. A kész gombócokat lobogva forró, picit sózott vízbe teszem egy kanállal beleengedve a vízbe, és nem magasról beledobva. Óvatosan megkeverem őket, hogy ne ragadjanak le. Addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére, majd még 1-2 percig.
Közben kevés vajon egy serpenyőben zsemlemorzsát, egy másik serpenyőben pedig karamellizált cukorban mandulaszeleteket pirítok. Majd mielőtt a karamell megkeményedne, hozzákeverem a pirított zsemlemorzsát a karamelles mandulához, először csak keveset, majd az egészet. Végül ebbe a keverékbe beleforgatom a kifőtt gombócokat.

A tészta maradékából vagy akár több tésztából is hosszúkás nudlikat is készítek töltelék nélkül, ezeket is gombócokkal együtt főzöm ki, majd forgatom a morzsába.


Ha a somlekvár nem túl édes, akkor a savanykás lekvár és az édes karamelles, mandulás morzsa jól kiegészíti egymást. A családom sokszor natúr tejfölt is kér az ilyen gombócokhoz és nudlihoz.


Címkék

Húsos Som