Medvehagymás, vadzöldséges lencse sóletszerűen, füstölt hússal, hajdinával, fermentált lencséből

  • 2019.08.10.
  • 5

A tavaszi vadzöldségekkel és füstölt hússal főztem előzetesen fermentált lencsét. A lencse és a hüvelyesek
Fermentálása
során a lencse, illetve a babok puffadást okozó anyagai bomlanak le a tejsavbaktériumok segítségével. Nem volt célom a savanyítás, csak a lencse emésztésének könnyítése.


Fermentálás /erjesztés: A többször lecserélt vízben előáztatott lencsét picit sózott vízben
tejsavasan erjesztett zöldség pl. házi savanyítású savanyú káposzta pár kanálnyi levével, tejsavbacikkal beoltva erjesztettem. Először meleg helyen (20-22 fok) tartottam addig, míg intenzív széndioxid termelődéstől habzott, majd mikor az megállt, hideg kamrába tettem, ahol tovább érhetett. Változó időben használtam fel őket 1-2-3 hét után. Hogy a puffadást okozó anyagok bomlanak, azt az erjedő lencse és bab szaga jelzi, mert nagyon rossz szag. Ez főzés közben is még érezhető, így a főzőlevet többször érdemes cserélni.


A lencse-sólet készítése:
A lencsét külön megfőztem, szinte készre (lassabban fő meg jóval, mint a nem fermentált lencse, a kukta jól jön hozzá). Majd üvegesre pirított hagymán és kevés fokhagymán a darabolt, előáztatott füstölt bordával, babérlevéllel feltettem főni újra (gyökérzöldségek is finomak bele). Mérsékelten sóztam, mert a füstölt borda is sós. Amikor már a hús puhulni kezdett, nagyjából a főzés félidejében hozzáadtam elég sok összevágott levélzöldséget (medvehagyma, vadsnidling, podagrafű, blansírozott csalán) és kevés hajdinát, valamint borssal és pici mustárral ízesítettem, kóstolás után még sóztam. Amikor készre főtt a hús is és lencse is, rizsliszttel és tejföllel habartam be.
További sokféle zöldség tejsavas savanyítása és alkoholmentes gyümölcsös pezsgőüdítő fermentálása
itt
az Erdőkóstoló blogon.Bár a bejegyzés augusztusi, még tavasszal készült, amikor volt friss medvehagyma, de szezonális vadzöldségekkel máskor is elkészíthető.