Túrófelfújt fehér eper lekvárjával

  • 2019.07.04.
  • 4

Az erdőkben, erdőszéleken, földutak szélén is sokfelé előforduló
fehér eper
akár másfél két hónapig is terem folyamatosan, hiszen egy-egy fa is sokáig folyamatosan érik, és az egyes fák érési ideje is kissé eltérő, így a június és július is eperben bő hónap lehet. Készítettem már belőle epres pezsgőitalt, epres rétest, epres túrófelfújtat,
epres gyümölcslevest
és persze eperlekvárt is. Tavaszi zsenge levele ehető, tölthető, fermentálva savanyítva eltehető télire is. Így is kipróbáltam már.

A túrófelfújt készítése, hozzávalói:450 g túró4 ek cukor4 gramm vaj4 tojás sárgája4 tojás fehérje habbá verve (cukor nélkül)
1 csomag (kicsi) bourbon vanília cukor1 csomag vaníliás pudingpor4 ek kukoricaliszt1 citrom reszelt héja1 csomag sütőporcsipet sóvaj a piteforma kikenéséhez
kb. 1 ek zsemlemorzsa, amivel a vajas piteforma alját és oldalát körbeszórtam

A tojássárgákat a cukorral, vaníliával és a vajjal habosra kevertem, majd finoman hozzákevertem a túrót és a citromhéjat. A pudingport, a kukoricalisztet, a sót és a sütőport egy másik tálban külön kevertem össze, majd a túrós keverékhez öntve ezeket is belekevertem a felfújt masszájába. Kivajazott és zsemlemorzsával körbeszórt piteformába öntve előmelegített sütőben sütöttem, míg a teteje aranybarna lett, és tapintásra vagy tűpróbára is megsültnek bizonyult. A sütés elején nem szabad nyitogatni a sütőajtót, mert összeeshet a tészta. Eperlekvárral és friss eperrel tálalva finom volt. Az eperlekvár az itt leírtak szerint készült.

Címkék

Fehér Eper