Érik a fehér eper, ami sokszor fekete. Epres, probiotikus, nem alkoholos pezsgőital házilag

  • 2019.06.20.
  • 6

Idén is eljött az eperfák ideje, legalábbis a fehér, fekete és cirmos rózsaszínű gyümölcsök elkezdtek érni, folyamatosan érnek még egy jó ideig. Az édes gyümölcsökből sok minden készíthető, pl. laktoferementált, probiotikus pezsgőital is, vagy éppen lekvár és epres sütemény is.
Az Erdőkóstoló blogon már elég sok tejsavas erjedéssel készített,
fermentált
savanyúság és persze ital is található, mint
bodzavirágpezsgő,
csipkepezsgő,
ibolyapezsgő,
laktofermentált vadgyümölcs-italok,

bodzavirágos szamóca pezsgő,
citromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő
Ez az epres pezsgőital is hasonló módon, természetes erjedéssel készült. A tejsavas erjedés folyamatának elején keletkező szén-dioxidtól lesz pezsgős, szódás a pezsgőitalunk.
Az erjedést tehát a tejsavas erjedés felé szerettem volna irányítani, így kevés cukorral, picit sózva és kevés savanyítással, sok gyümölccsel, fűszerekkel indítottam az italt el az erjedés útjára. A só és a savanyítás a tejsavbaktériumoknak kedvez, és nem kedvez az alkoholt termelő élesztőgombáknak, így az ital nem lesz alkoholos. De senki nem számítson édes italra sem, hiszen a tejsavbacik a cukrot feldolgozzák, így egy savanykás, gyümölcsízű, szódás, kissé csípős, pezsgős italt kapunk. Az erjesztés mindig kicsit más, az ital is mindig kicsit más, még két egyformán indított üvegben sem mindig egyforma lesz a végeredmény. Aki szeretné próbálja ki, de vigyázat, függőséget okoz!Így készült:
Ahogy a fenti képen is látszik, tettem a fémkupakkal jól lezárható üvegből készült literes befőttes üvegekbe:- fehér és sötétlila színű epreket- pár citromkarikát- citromfüvet- egy nagy csipet sót- egy fél citrom levét- egy csapott evőkanál cukrot
Majd az üvegeket nyakukig töltöttem felforralt és lehűlt vízzel (a forralás azért kell, mert a klórt jó eltávolítani a
csapvízből, hiszen az a tejsavbaktériumokat is elpusztíthatja.)
Az üvegeket lezártam fémkupakkal. Konyhamelegben hagytam egy napig. Egy nap után kivettem a citromkarikákat. Második nap végén leszűrtem a gyümölcsöt és a fűszereket, és csak a levet erjesztettem tovább áttöltve azt két kisebb palackba (azokat is nyakukig töltve). Második napon (ha legalább 20-22 fok van) már elindul a szén-dioxid termelődés (sziszegnek az üvegek, rázásra pedig felhabzik). Ha nem elég erőteljes a sziszegés és habzás, akkor még egy nap melegben tartom, majd hűtőbe teszem és lehűlve, iható is, vagy még érlelhető tovább.
Kinyitáskor ne a féltett abrosz felett nyissuk ki, mert kifuthat, ha jól dolgoztak a tejsavbacik.


én
itt
tanulok fermentálniitalok még az Erdőkóstoló blogon:laktofermentált vadgyümölcs-italokbodzavirágpezsgőbodzavirágos szamóca pezsgőcsipkepezsgő,ibolyavirágpezsgőcitromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő