Vad levélzöldséges, medvehagymás, csalános köles

  • 2019.04.17.
  • 0

Ez csak egy kölesköret, de annyira finom! Aki a köleskását egyébként nem szereti kesernyés íze miatt, annak is érdemes megpróbálni, mert ez így nem kesernyés.

Elkészítés:Egy csészényi kölest kimértem és langyos vízzel leöntve áztattam pár órát. Főzéskor egy kisebb vöröshagymát apró kockákra vágtam, kisebbre mint egy pörkölthöz, mert sokkal rövidebb idő alatt kell elkészülnie. Kevés mangalica zsíron üvegesnél picit tovább pirítottam, kicsit le is sülhet, karamellizálódhat, majd lefedve hagytam még párolódni saját gőzében addig, míg leszűrtem a kölest és kimértem hozzá két és félszeres mennyiségű vizet. A kölest a hagymára öntöttem, hozzáadtam a vizet, sóztam, picit borsoztam, összekevertem, majd forrás után pár percet lefedve, kis lángon főztem még. Ezután 5 dkg vajat adtam hozzá, elkevertem míg a vaj elolvadt, majd a lángot elzárva, lefedve állni hagytam. Érdemes vastag aljú lábasban, vagy vaslapon főzni.
Egy külön serpenyőben egy közepes lereszelt sárgarépát és apróra vágott két-három csészényi összevágott vad levélzöldséget sózva borsozva pirítottam zsíron vagy kis zsíron + vajon is jó (a vaj magában megéghet).
Medvehagyma,
salátaboglárka,
mályvalevél,
podagrafű,
blansírozott fiatal
csalán
is mehet bele.
Ezekből lehet több is, ízlés kérdése. Addig pirítottam, míg a levélzöldségek már nem voltak rágósak, rostosak sehol. A sárgarépa és levélzöldek keverékét elkészültük után hozzákevertem a köleshez. Finom. A köles kesernyés ízét elfedi a sült-főtt hagyma és a répa édessége, és a levélzöldek is fűszereznek.

Címkék

Medvehagyma Csalán