Hideg, tavaszi, zöld szósz kemény tojással

  • 2019.02.19.
  • 1

A tavasz közeledtével jól jönnek a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag levélzöldségek, hajtások. Hogy ezek vitamintartalma ne sérüljön, a legjobb őket alapos mosás után nyersen fogyasztani, pl. egy ilyen zöld, majonézes-tejfölös szószban. Lassan itt az ideje.
Tavasszal kerülhet a zöld szószba apróra vágva vagy turmixolva is
salátaboglárka,
podagrafű,
medvehagyma,
kígyóhagyma,
kereklevelű repkény

pitypanglevél,
tyúkhúr,
csalán,
zamatos turbolya,
csabaíre vérfű,
százszorszép
az erdőből vagy kert gyomnövényei közül, de tehető közéjük kerti zöldfűszer vagy levélzöldség is.
A csalánból keveset és alaposan összevágva ajánlott tenni, vagy ha többet, akkor előzetesen azt külön blansírozva érdemes inkább használni, hogy ne csípjen, és ne legyen kesernyés az íze. A kesernyés ízű fajokat, mint a pitypanglevél egyébként is kevesebbet és apróra vágva jobb használni, turmixolva az egész szószt megkeseríthetik.

Elkészítés: Majonézt és kb. háromszoros mennyiségű tejfölt összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, picit lehet édesíteni, és a majonéz ízétől függően akár pici savanyítás is kellhet pár csepp citrommal vagy ecettel. Ha nincs medvehagymánk, akkor kevés reszelt fokhagymát is tehetünk a szószba. Kevés reszelt citromhéj frissíti az ízeket. Majd a rendelkezésre álló levélzöldségekből minél több félét tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben, akár egészen sokat apróra vágva belekeverünk a szószba. Szendvicsre téve vagy főtt tojással és /vagy főtt krumplival is finom. Keserű ízű fajok nélkül turmixolni is lehet, de kissé más íze lesz.