Téli fülőke kalaprolók kirántva, majonézes alma-kovászos uborka salátával

  • 2019.01.03.
  • 0

A téli fülőke igazi téli gomba, bár szerencsére akár ősztől, egész tavaszig találkozhatunk vele. Olykor nagy mennyiségben is kidőlt korhadó vagy álló, beteg fatörzseken. A téli gombaszegény időszakban nagy ajándék egy gazdagon megrakott fatörzsre találni. Változatosan elkészíthető, de a legjobb oly módon, hogy kevéssé tűnjön elő a nyálkás kalapbőr nyálkája az ételben.
Én legjobban fűszerekkel, vajon lepirítva, pirítóson kedvelem, de kirántva is különösen finom. A nagyobb kalapok panírozhatók külön-külön a kisebbekből fogvájóra húzva őket, kis rolókat készítettem és úgy paníroztam. Mennyei. A saláta mellé kockára vágott alma és kockára vágott, télre eltett savanyított / kovászos uborka (vizes uborka) majonézes-tejfölösen.


Elkészítés:A gombának csak a kalapja ehető, ezért a tönköket levágtam, közben minden darabot ellenőriztem is. Bár télen kevés más gomba van, a szakácsnőnek is ébernek kell lenni, ha erdei gombáról van szó. A kalapok felszínét először egyenként folyó vízben megmostam, hogy a kalapbőrre ragadt fakorhadékot, egyebeket ne mossam be lemezek közé, majd egy tálban még egy-kétszer az összes gombát átöblítettem. Ezután liszttel megszórva kevés vízzel próbáltam a nyálkát többé-kevésbé sikeresen a kalapokról finoman ledörzsölni, majd ismét alaposan leöblítettem az összes gombát. Az eredmény a tiszta és kevéssé nyálkás gombakalapok. Ezután sózás, borsozás után a nagyobb kalapokat egyenként, a kisebbek pedig fogvájóra húzva, rolószerűen paníroztam (liszt, tojás, szemlemorzsa), majd bő olajban kisütöttem. Szerintem nagyon finom így a téli fülőke, a nyálka, és a heringszag, ami nyersen olykor érezhető, így egyáltalán nem tapasztalható.

További téli fülőkés receptek a blogon
ittErdőkóstoló a
Facebook-on
még több tartalommal





















A saját gyűjtésű gombákat lássa
szakellenőr!A vadnövény- és gombagyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt

Címkék

Erdei Gomba