Laktofermentált galagonya- és csipke üdítőital

  • 2019.01.06.
  • 5

Laktofermentált italt
nem először készetek már. Most galagonyából és csipkebogyóból készítettem az itt
leírt módon, tehát enyhén sós lében erjesztve a gyümölcsöket, savanykás italnak szánva, de a télies és karácsonyi hangulat jegyében
narancsdarabokkal, szegfűszeggel, fahéjjal fűszereztem őket. A végeredmény nagyon finom, a sós íz eltűnt, már csak savanykás, és enyhén gyümölcsízű és csípősen pezsgős. A színek is magukért beszélnek. A galagonya és a csipke jótékony hatóanyagaiból, vitaminjaiból is minden bizonnyal kiázott több is, és persze a természetes erjedés minden bizonnyal probiotikumokat, jótékony mikrobákat is "készít" az italban.Elölről hátra a kész galagonya-, csipke-, és galagonya-csipke vegyesen italok.Láthatóan pezsgősek, ettől picit csípősek, de már nem sósak, hanem
savanykásak, lehűtve finomak, üdítők.
Készítek még mézzel, édesen, citromosan erjesztett
italt, is ahol a citromos ízt és savakat a japánbirs biztosítja az italban. Az édes pezsgősek 4-5 nap alatt megérnek, míg a laktofermentáltak 3-4 nap után hűtőbe téve még 1-2 hetet érlelődnek és akkor lesznek igazán finomak.
induláskor a pezsgős, széndioxidos mézzel erjesztettés a laktofermentált, sósan erjesztett
italok
vegyesen
Még továbbiak a fermentálásról, laktofermentálásról
itt
és
itt,
itt.Saját erjesztésű eceteket
így
készetekA
bodzabogyó
ecetről
itt

írtamEgy érdekes, 2000 éves erjesztett ital még a blogon a
bodzaposcaErdőkóstoló a
Facebook-on
még több tartalommal





















A vadnövény- és gombagyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt