Csalános, podagrafüves karalábéfőzelék

  • 2018.11.07.
  • 6

A megszokott főzelékek többsége készíthető levélzöldségekkel variálva is. Most csalánnal és podagrafűvel készítettem karalábéfőzeléket, tejfölös habarással. Nagyon finom a zöldborsó vagy a lencsefőzelék, a burgonya vagy csicsókafőzelék is valamilyen semleges ízű levélzöldséggel. Természetesen a fűszeres ízű zamatos turbolyával vagy medvehagymával és vadsnidlinggel is készíthetők a főzelékek, de ezekből mértékkel szoktam használni, nehogy túl ánizsos vagy a hagymás, csípős ízű legyen a végeredmény.
Elkészítés:Kis vaj és olaj keverékén apróra vágott, nagyobb gerezd fokhagymát illatosra pirítottam, majd hozzáadtam a blansírozva előkészített, majd apróra vágott csalánt és az apróra vágott podagrafüvet, valamint a felkockázott karalábét. Felöntöttem annyi vízzel amennyi ellepte, sóztam, borsoztam, és a karalábé roppanós, de már puha állapotának elérésig főztem, majd tejfölös-lisztes habarással besűrítettem. A karalábé és a levélzöldség aránya ízlés szerint változhat, ki, hogy szereti, vagy mennyi van éppen otthon levélzöldségből, ha éppen egy hirtelen gondolatból készül a főzelék, mint nekem is ez. A liszt és a tejföl helyett kissé más ízű lesz, de szintén finom, ha tejszínes illetve keményítős habarással készítjük. A levélzöldségeket is lehet helyettesíteni a szezonális, semleges ízű levélzöldségekkel, hajtásokkal, tyúkhúrral, csabaíre vérfűvel, fehér libatoppal,
komlóhajtással vagy akár kerti spenóttal is.


Címkék

Csalán