Fermentált vadgyümölcs-italok és vadgyümölcs-savanyúság készítése őszi vadgyümölcsökből

  • 2018.10.14.
  • 5

Nagy kovászos uborka, kovászos cukkini és egyéb kovászos zöldség rajongó vagyok, de most már kovász (kenyér) nélkül készítem mindet. Még tegnap is tettem el uborkát, és a kamrában is van néhány kész "vizes uborka" -- ahogy régen nevezték -- télire eltárolva. Minden újat most már az előző kész uborka levével beoltva indítok. Jól bevált. Ha nincs éppen kész lé, akkor is elindul az erjedés magától. Szóval zöldséggel már jól boldogulok, de gyümölcsökkel kevéssé próbálkoztam. Sokat tanulok a Fermentor blogon
gyümölcs-fermentálásból is,
így most vadkörtével, kökénnyel és galagonyával kísérleteztem, vegyesen használva őket. Szénsavas üdítőital, laktofermentált üdítőital és vadgyümölcs-savanyúság készítés kísérlete volt a cél. Italok, már csak azért is, mert nálunk a kovászos uborka leve sokszor gyorsabban elfogy, mint maga a zöldség.A vad és termesztett növények erjesztésének hagyományaiba, a kihalt módszereinek megismerésébe több év munkájával elég jól beleástam magam, erről
ebben a cikkben
írtunk. Sok érdességet is találtam érdemes belenézni azoknak, akiket érdekel. Pl. tudtátok, hogy a kovászos uborka levét régen piacokon üdítő italként is árulták. De ez még mind semmi, mert Budapesten egy vendéglőben kovászos lével kínálták a fröccsöt is. De készültek probiotikus, szénsavas italok és sörszerű italok, sokféle ecet, savanyítólé erjesztett kásaétel és sorolhatnám..., amikhez 63 növényfaj termését vagy más részét használták nálunk.Elmélet után pedig a gyakorlat:

laktofermentált italok és savanyúság készenRészletes gyakorlati leírást
itt
olvashatunk ezeknek az erjesztett italoknak és ételeknek a készítéséről. Az üvegekbe vegyesen tettem galagonyát, vadkörtét és kökényt. Felöntöttem felforralt, majd lehűtött vízzel.
A szénsavasnak szánt ital levéhez kevés citromlevet és pici cukrot adtam, tényleg nem sokat, mert a vadkörték között is volt érett, édes. A laktofermentált erjedés sós lében indul és megy végbe, így 2 % os sóoldattal (1 l víz / 1 evőkanál só).öntöttem le a
másik két üvegben a gyümölcsöket (a technikáról itt
bővebben), és
már kész, erjesztett uborka levével, két-három kanállal beoltottam. Leszorítani a víz alá sehogy nem tudtam az apró gyümölcsöket, így hogy nehogy megpenészedjenek, sűrűn megrázogattam az üvegeket. Lezárva, meleg helyen, konyhahőmérsékleten tartottam három napig. Az erjedés mindegyikben szépen elindult. Negyedik napon hűtőbe tettem mindet, hogy ott tovább érjenek.indulás: 1 üvegben picit cukros, citromos lével felöntött vadgyümölcsök2-3 üvegben vadgyümölcsök sós lében, tejsavasan savanyított uborka levével beoltva3 napig melegben erjedtek3 nap múlva így néztek ki, elindult az erjedés, habzás,szén-dioxid termelődésA szénsavas ital kb. három nap alatt finom, pezsgős, édes lett. A többi egy hónapig érlelődött a hűtőben. Sokáig inkább sósnak, mint savanykásnak éreztem kóstoláskor, majd egyre inkább kezdett finom lenni. Savanykás, kicsit sós, de ugyanakkor gyümölcsíz is van bennük. A kökény sötétlilára színezte a kökényest. Szóval finom és egészséges probiotikus italok lettek. A szénsavas vadkörteitalt újra készítettem a kész italok fotózásához, másodszor is finom lett. A gyümölcsök is megsavanyodtak, savanyúságként ehetők.

A kész italok:A virágos pohárban picit pezsgős, édeskés vadkörteital,középen laktofermentált vadkörteital, jobb szélen pedig a tejsavasan erjesztett
kökényes ital
A gyümölcsök is megsavanyodtak a lével együtt a tejsavas erjesztésűekben.Mindegyik ehető.
A vadkörte szépen szeletelve vagy félbe vágva is jólmutat majd a tányéron.
Erdőkóstoló a
Facebook-on
még több tartalommal