Gesztenyések. Gesztenyéből lekvár, csokis-mazsolás krém és liszt

  • 2018.09.21.
  • 9

Az ősz egyik finomsága a szelíd gesztenye. Telepítve és kivadulva, erdőkben is találkozhatunk vele az ország egyes részein. A sült gesztenye kihagyhatatlan minden évben, de emellett házi tartósításával próbálkoztam gesztenyelekvárként, illetve könnyen készíthető belőle gesztenyeliszt is.

Gesztenyelekvár:
750 gr főtt, tisztított gesztenye,
150-200 gramm barna cukor ízlés szerint,
2,5 dlvíz,
1 rúd vanília,
csipet só,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint(Ízesítésnek rum helyett citrusos likőrrel, illetve citrusok reszelt héjával is próbálkoztam már, úgy is finom.)

A gesztenyét előző este beáztatjuk, majd héjakat kereszt alakban kicsit bevágjuk, és annyi vízben amennyi ellepi, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A langyos vízből kivéve héjától megtisztítjuk. A lekvárhoz a vizet nagyobb lábosban a cukorral együtt felforraljuk, ebbe a szirupba keverjük bele a gesztenyét, majd botmixerrel pépesítjük. Ha hígabb lekvárt szeretnénk, adhatunk hozzá még kicsi vizet. Az állás során, kihűlés közben még sűrűsödik, ezt is figyelembe kell venni. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és belefőzzük a vaníliarúd héját is, amit a főzés végén kiveszünk. Felforraljuk a masszát és folyamatos kevergetés mellett 15-20 percig főzzük. Még forrón, csírátlanított üvegekbe töltjük. Lefedjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Elkészülve gesztenyés süteményekbe finom töltelék vagy önmagában is fogyasztható nyalánkság.
Csokis,
mazsolás gesztenyekrém:
250 g főtt, tisztított gesztenye,
100 gmagas kakaótartalmú csokoládé,
50 g vaj,
100 g mazsola,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint,
csipet só,
vaníliarúd magjai vagy vaníliás cukorA csokoládét gőz felett felolvasztjuk a mazsolát rumba áztatjuk, majd a felolvasztott csokoládéval és a vajjal együtt botmixerrel pépesre daráljuk, hozzáadjuk a gesztenyét és a fűszereket és jól összedolgozzuk. Kis adagokban fagyasztva tartható el, vagy rövidebb ideig hűtőben tartva eláll. Süteményekbe hidegen kenhető gesztenyekrém vagy önmagában csemegézhető finomság.





Gesztenyeliszt házilag:
A nyers, héjától megtisztított szelídgesztenyéket meghámozzuk, és kb. 45 fokon megszárítjuk, majd késes darálóval lisztté daráljuk. Sütéshez, főzéshez lisztszerűen használjuk.