A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) mint fűszer- és levélzöldségnövény bemutatása

  • 2018.09.29.
  • 3

Sokak kedvence igen jellegzetes zamata, illata és íze miatt ez a nagyon régi fűszernövény. Talán ezért is van, hogy szinte nincs az országnak olyan része, ahol ne fordulna elő erdőszéleken, bokrosok aljában, partoldalakon, kőkerítések mentén vadon is ez a petrezselyemhez hasonló, de annál finomabb, törékenyebb, világosabb levélzetű növény. ha jól érzi magát akkor a talajt gyakran, sűrűn, egyeduralkodó módon borítja. Az őszi esők után jelennek meg magról kelt, friss hajtásai, és akár egész télen át nyár közepéig is gyűjthető.
a zamatos turbolya fiatal hajtásai, fiatal levélzeteA zamatos turbolya kifejlődve 50-70 cm magasra növő, halványzöld levélzetű, fehér, ernyős virágzatú, egyéves növény. Általában tömegesen, sűrűn nőve találhatjuk. Nyáron nagyon sok magot szór, és azokból ősszel, évről-évre kihajt. A csipkeszerű, apró, osztott levélzetű, fiatal növénykék áttelelnek, majd tavasszal fejlődnek tovább. Édeskés, ánizsos illatú, és íze is jellegzetes. Főként zöldfűszerként, és kisebb mennyiségben salátába téve használhatjuk. Konyhakerti növényként is régóta ismert. Európa több országában főként fűszerkeverékek alkotórésze rozmaringgal, tárkonnyal, bazsalikommal keverve, de önmagában is kedvelik sok helyen.Különösen kedveli a nitrogénben gazdagabb talajú akácosokat, bolygatottabb erdőszéleket, cserjéseket, fasorokat, parkok nem taposott részeit, és sövényekben, cserjék alatt sem ritka. Erőteljes ánizsos zamata kevéssé felel meg az átlag magyar ízlésnek. Bár már Mélius Juhász Péter 1578-ban kiadott Herbáriuma is szól konyhai alkalmazásáról, a hazai, népi konyha ritkán használta.

Ehető, gyűjthető növényi részek: Virágzás előtti fiatal levelei ősztől a következő év tavaszáig gyűjthetők, majd a növekedő hajtás zsenge részei használhatók. A megkeményedő szár- és idősebb hajtásrészek már nem alkalmasak fogyasztásra. A virágok és a zöld termés is fűszeres ízű és illatú, de főként a leveleket használják.Gyűjtése:Ősztől kezdve a következő nyár elejei virágzásig, illetve termésérlelésig gyűjthető, nyár végére visszahúzódik. Ősszel magról kihajt; a nagyobbacska növénykékről már ekkor gyűjthetünk levelet. Télen zölden telel át, így, ha nincs hóborítás, akár télen is szedhető. Érdemes ollóval vágni, mert az apró kis növénykék különben gyökerestől jönnek ki a talajból.a zamatos turbolya fiatal hajtásai, fiatal levélzeteFelhasználása:Nyersen vagy főzve, főként frissen, zöldfűszerként használható. Ízlés szerint, kisebb mennyiséget salátába is tehetünk leveleiből. Van, aki összezúzva, olajjal, őrölt magokkal keverve, pesztóban is kedveli, és italturmixba is tehető. Íze sajnos nem tartósítható, elsősorban frissen adja ki a zamatát, szárítva vagy fűszersóban sem érdemes ezért eltenni. Fűszerként a főzés végén rakhatjuk levesekbe, mártásokba, frissen pedig majonézes, tejfölös szószokba, salátaöntetbe, de vegyes salátába is tehetjük leveleit és virágait is. Főként baromfi és báránysültek egyik fűszereként ismert és kedvelt.Táplálkozási értékei, hatásai:Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt természetes antioxidáns, így szerepe van az egészségmegőrzésben. Emellett emésztésserkentő, de fogyasztásakor vízhajtó hatásával is érdemes számolni. Egyéb gyógyhatásokkal is rendelkezik, külsőleg és belsőleg is használatos. Gyógynövényként is ismert és alkalmazható növény.Figyelem, fontos: Jellegzetes alakú, petrezselyemhez hasonló, de annál finomabb szerkezetű és világosabb zöld leveleit nem nehéz megtalálni. Felismerésében fontos az ánizsos illatát és ízét is megtapasztalni. Rokonságában több, igen hasonló, mérgező faj is található.A bejegyzésekhez felhasznált források:
itt