Galambica, avagy kékhátú galambgomba és társai. Galambgombák a konyhámban

  • 2018.06.29.
  • 4

A galambgombák közül több faj ehető, de a legkedveltebb, legjobb állagú a rugalmas, nem törékeny lemezű, masszívabb kékhátú galambgomba.
A kékhátú galambgomba többféle kékes színárnyalatban is megjelenhet, sőt van zöldes hátú színváltozata is. A galambgombákat nem könnyű fajra pontosan meghatározni, a kékhátú azonban elég jól felismerhető rugalmas, nem törékeny lemezeiről, színeiről egy-két egyéb bélyegéről. Néhány nemzetségbeli társa is biztonsággal gyűjthető, mint a dióízű galambgomba, a varashátú galambgomba, ráncos galambgomba.A galambgombák kellemes, de nem erős ízű gombák, állaguk miatt azonban sokan szinte jobban kedvelik őket, mint a fűszeres ízű vargányákat. Felhasználásuk
változatos, sütve, főzve, pirítva, párolva, grillezve is finomak.
Én is nagyon kedvelem
őket, bármikor becserélnék egy kosár vargányát egy kosár fiatal galambgombára. Nem szükséges sokáig sütni vagy főzni őket, nincs erre előírás, ha pedig fiatal termőtestek, akkor nem is igénylik ezt. De gombák ezek is, amit sokan nehezen emésztenek meg, tehát ajánlott inkább kevesebbet enni, és nem este belakmározni belőlük.Gyűjtésük: Én keresem a fiatalokat, az öregebbek gyakran kukacosak és törékenyebbek, de minden egyes példányt érdemes ellenőrizni, és ha gyanús, kettévágva is megnézni a kukacszintjét. Természetesen tisztán, földes tönk nélkül kell szedni, mert a lemezek közé behulló talajszemcsék kiszedhetetlenek.
Feldolgozás: Tisztán szedve szinte csak a kalapok bőrét és tönköt szoktam mosni folyó vízben, óvatosan, hogy a lemezek közé ne menjen víz, de van, hogy a kalapbőrt le is húzom, persze teljesen nem lehet. Darabolás közben lehet ellenőrizni még belül is, és kivágni a sérült, rágott részeket.

Tartósításuk: Száríthatók, tartósíthatók
olajban, más zsiradékban és
galambgomba savanyúságként is. Előfeldolgozás után, pl. hagymás zsíron lepirítva fagyaszthatók, de bevált nekem a gombatartósítás sós
olajban,
savanyúságként vagy sós lében is.
A saját gyűjtésű gombákat lássa
szakellenőr!Ami nálam készült belőlük:receptek a kép alatti szövegre kattintva:
galambgombák zöldfűszerekkel, tükörtojássalgalambgombás, csípős zöldpaprikás szendvics joghurttalRóka- és galambgombás, szamócás rozspirítós bruschetta-szerűen galambgombás rizottó szamócával

Címkék

Erdei Gomba