Galambgombás rizottó szamócával, sárgarépával, erdei levélzöldségekkel

  • 2018.05.30.
  • 3

A tavaszi róka- és galambgomba-szezon egybeesik az erdei szamóca érésével. Az erdei szamócát és kerti rokonát a földi epret is leginkább édességekben szeretjük, pedig enyhén savanykás, édeskés, zamatos íze salátákhoz, sós ételekhez is jó lehet. Ha kell egy falatka édes-savanyú zamat, amire jó ráharapni, akkor az lehet a szamóca is.Nekem nagyon ízlett galamb- és rókagombás, sőt vargányás pirított raguszerű, gombás ételekben, ahol a szaftot a vaj és a gomba visszasütött leve adják, ezt lehet körettel enni vagy bruschetta-szerűen pirítósra halmozni. Rizottóban is nagyon jól passzolt a gomba és a szamóca egymáshoz.
A rókagomba és a galambgombák
sütve főzve is jó állagú gombák, de nagyon jellegzetes, fűszeres gombaízük ízük nincs, így érdemes őket fűszerekkel gazdagon készíteni.galambgombás rizottó szamócával, medvehagymávalA galambgombás rizottó elkészítése, hozzávalói:- galambgomba összedarabolva, 2 csészényi (rókagomba is mehet bele, ha van)
- rizottórizs 1 csészényi- 1 kisebb sárgarépa durvára reszelve- medvehagyma levél egy negyed csokornyi- podagrafű levél (ilyenkor a kaszálás után kihajtott tőlevelek jók) egy jó marokkal- petrezselyem egy kisebb csokorral- néhány szem földi eper apróra vágva, vagy maréknyi erdei szamóca félbe vágva
- lila hagyma, fél közepes fej kockára vágva- 1-2 gerezd fokhagyma- zsír vagy olaj a pirításhoz és a rizs alá, én mangalicazsírt használtam- fűszerek: fekete bors, friss, reszelt citromhéj, sóA rizottórizst és belevalókat külön készítettem el.1. A lila hagymát (azért lila, mert egy plusz színt jelent az ételben, de természetesen jó a fehér színű vöröshagyma is) a reszelt sárgarépával együtt kevés zsírban pirítottam, míg a hagyma üveges nem lett, a sárgarépa pedig szép sárga színével megfestette a zsírt. Ezután hozzá adtam az apróra vágott erdei gombákat, az apróra vágott levélzöldségek felét, sóztam, borsoztam és kevergetés mellett puhára pirítottam mindent. A róka- és a galambgomba sem igényel hosszú hőkezelést. A legvégén hozzáadtam még az apróra vágott fokhagymát és a levélzöldségek másik felét is, ezekkel is még a láng felett összeforgattam, de csak addig, míg a fokhagyma pirulva illatozni nem kezdett. Ezután félretettem a rizs elkészültéig.2. A rizottórizst kimértem, megmostam, majd kevés zsiradékkal és kevés vízzel felöntve, megsózva, kevergetve főztem. A vizet folyamatosan adagoltam hozzá, míg megpuhult.
3. A rizs teljes elkészülte után a gombás belevalókat a kész, még forró rizsbe kevertem, és ekkor tettem hozzá az apróra vágott szamócákat is, majd a frissen reszelt citromhéjjal még fűszereztem. Kóstolás után, ha kellett, még borsoztam, sóztam. Frissen tálalva a legjobb. Szamócás salátával még jobb.


hasonló ételek:galamb- és rókagombás pirítós szamócával, bruschetta-szerűenvargánya-, galamb- és rókagomba ragu pirítósra vagy körethez,
erdei szamócávalerdei szamóca