Vadzöldséges, magos, sós pite, vad levél-zöldséges, majonézes, hideg mártogatóval

  • 2018.04.26.
  • 3

Vad levélzöldségekkel készítettem sós pitét, amihez szintén vad tejfölös, majonézes hideg mártogatót is kevertem. A pite minden részébe, a tésztájába és a töltelékébe is került levélzöldség. Minden szezonban akad valami. Ez tavasszal készült,
komlóhajtás, csalán, podagrafű, medvehagyma levél volt benne.
A tészta zabpehelylisztből, szezámpehelyből, kevés napraforgómaggal, apróra vágott levélzöldekkel készült:25 dkg liszt+magkeverék kb. 3/4-1/4 arányban15 dkg hideg vaj (nagy lyukú reszelőn reszeltem bele)1 tojás1 teáskanál sópár evőkanál apróra vágott, vad levélzöldség és kevés apróra reszelt sárgarépa1 ek hideg vízfél csomag sütőporTöltelék:50 dkg túró (a gurulós jobb, mert kisebb
a víztartalma)másfél csésze apróra vágott, vajon párolt, vad levélzöldség és vagy hajtás (csalán, komlóhajtás, podagrafű, kevés medvehagyma)1 közepes sárgarépa reszelve, vajon párolva1 ek kukoricadara2 tojás+ 1 ek kukoricadara a töltelék aláMártogató:tejföl, majonéz, vad levélzöldségek (ha nincs benne medvehagyma, akkor 1 gerezd fokhagyma is) só, őrölt, fekete bors. Mindezekből ízlésünknek megfelelő mártogatót keverünk hidegenA tetejére magkeverék: szezámmag, napraforgómag, lenmagVad levélzöldségeket szedünk, azt ami éppen van. Tavasszal pl. csalánt, komlóhajtást, medvehagymát, podagrafüvet, de lehet tyúkhúrt, hagymaszagú kányazsombort, vagy a kertből spenótot is. A csalánt előzetesen leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük, a víztől kicsavarva dolgozunk tovább vele. A vadzöldségeket összevágjuk és a reszelt sárgarépával együtt vajon megpároljuk. Ebből teszünk
a tésztába, tulajdonképpen lehet kevesebbet is, vagy ízlés.szerint bővebben az alaptöltelék túró mellé.A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (nem szabad sokáig gyúrni) majd hűtőbe tesszük úgy fél-egy órára felhasználásig. Miközben pihen a tészta, összekeverjük a tölteléket. A tésztát kinyújtjuk fél cm vastagságúra, majd egy pite- vagy tortaformát kibélelünk vele beleszórunk egy ek kukoricadarát, majd beletöltjük a tölteléket. A tetejét bőven megszórjuk magkeverékkel és előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után a mártogatóval tálalható.Erdőkóstoló a
Facebook-on
még több tartalommalA vadnövénygyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt

Címkék

Medvehagyma Csalán