Kucsmagombás, vadzöldséges, sós pite

  • 2017.03.27.
  • 7

A pitéket jól lehet díszíteni gombákkal, vadkomló hajtással és színes zöldségekkel. Nem égnek meg, persze a rövid sütési idő előny. Most sós pitével játszottam.

A sós pite hozzávalói és készítése:- 1 hideg vaj,
- 1 tojás sárgája (a fehérje a kenéshez kell, ami marad az pedig mehet a töltelékbe)

- annyi liszt, amivel nem ragacsos és nem morzsás, jól gyúrható tésztát kapunk.
- sóA hozzávalókat összegyúrom, a lisztet fokozatosan adagalom. Gyorsan kell dolgozni vele, a vajat le szoktam reszelni, hogy minél kevésbé melegedjen fel, és ha összegyúrtam hűtőbe teszem. Amikor kész a töltelék, kb 3-4 mm vastagra nyújtva, a kis sütőtálkákba egyengettem a tészta korongokat. Elősütöttem őket, illetve kicsit szárítottam, majd még forrón megkentem tojásfehérjével a tészta tetejét.Töltelék hozzávalói:- vad levélzöldségek vegyesen (csalán,
komlóhajtás, tyúkhúr, vadsnidling és / vagy más is lehet) - összevágva úgy 2
bögrényi összesen- fél nagyobb sárgarépa lereszelve- főtt rizs pár kanállal (maradékhasznosítás volt)
- füstölt fetasajt kockák- 1 tojás
- fűszerek: só, citromos bors, kakukkfű, szurokfű
A komlóhajtás-végeket, amit a piték tetejére szántam kis vízen puhára pároltam, leszűrtem. A kucsmagombákat előfőztem, lecsepegtettem. A szebb kicsiket egészben hagytam a tetejére dísznek, a többit összevágtam. Az apróra vágott vadzöldségeket és a lereszelt sárgarépát kevés zsiradékon megfonnyasztottam, hozzáadtam az apróra vágott gombát, a főtt rizst, a fűszereket, legvégén a fetasajt kockákat és egy egész tojással + a tészta maradék tojásfehérjéjével összekevertem. Belekanalaztam a pitécskékbe és dísztettem a meghagyott egész gombákkal és a komlóhajtásokkal, picit belenyomkodtam mindent a töltelékbe.
Óvatosság:A cseh kucsmagomba 20 perces hőkezelést követően ehető, én még az első főzőlevét is leöntöm.A felhasznált vadzöldségek és gombák:-
cseh kucsmagomba
(Verpa bohemica)- komlóhajtás (Humulus lupulus)- vadsnidling (felénk három vékony levelű vadhagyma lehet, de főként kígyóhagyma - Allium scorodoprasum)- csalán (Urtica dioica)- tyúkhúr (Stellaria media)- kakukkfű (Thymus sp.)