Zsenge bükklevél saláta pitypanggal, tojással, retekkel, köményes öntettel

  • 2016.04.07.
  • 4

Az ehető falevelek ideje is eljött idén. Finom saláta készíthető bébi
hárslevélből és a bükk (Fagus sylvatica) első leveleiből. Nagyon rövid az idő, míg ezeket készíthetjük, csak 1-2 hét. A fák sokszor sűrű újulatának alacsony hajtásairól vagy a gyökérről kihajtó hajtásokról lehet gyűjteni az éppen a rügyből kibontakozó leveleket. A bükklevél savanykás ízű, ilyenkor puha, selymes, de nagyon gyorsan kemény és ehetetlen lesz. Egy saláta talán belefér a rövid időbe, míg a levelek meg nem erősödnek:
Tojásos, pitypangleveles, pitypangvirágos bükklevélsaláta piros retekkel, köményes, citromos öntettel
bükkös kora tavasszal, bontakozó levelekkelpitypang v. gyermekláncfű (Taxacum officinale)levelei kesernyések, ehetők, jó hatásúakHa túl keserűek jeges vízben vagy csak vízben áztatva mérsékelhető
a keserű ízA sárga sziromszerű apró virágok kibontva a fészekből édeskés ízűek