Húsos som lekvár cukormentesen

  • 2015.08.09.
  • 9

Szépen érik már felénk a húsos som, sajnos a legfinomabb lekvár a teljesen puhára érett, lepotyogó somból készül. A termesztett somok alá érdemes ezért fóliát teríteni és begyűjteni a a potyogókat. Az erdőben pedig.... hát, ügyesnek lenni.Én a lepotyogót, és külön a fákról a kevésbé érettet is szedtem. A fáról szedettet utó-érleltem, mégpedig úgy, hogy érő nyári alma közé tettem egy hálóban. Szépen puhára érett.Az érett somot ezúttal térfogatra kb. negyed mennyiségű eritritollal / eritrittel és kifacsart citromlével (a barnulás ellen), hidegen kikevertem, közben kézzel kinyomkodtam a magokat, majd hűtőbe téve hagytam pár órát hatni az édesítőt és a citromot. Nagyjából ugyanúgy működött, mint a cukor, szépen leszedte a magokról a gyümölcshúst. Cukorral is lehet persze, általánosan azzal készül. Az édesítés mennyisége, a gyümölcs érettségétől és ízlésünktől is függ, ezért kóstolgatással beállítható. A gyümölcsöt ezután felmelegítettem, még nem főztem, csak azért, hogy biztosan minden leoldódjon, feloldódjon, majd átpasszíroztam. Ezután már csak felfőztem, kb. 20 percet forraltam a hőkezelés miatt, mert egészen sűrű volt. Majd csírátlanított üvegbe töltve csírátlanított fémtetőkkel
lezártam. Száraz dunszt, betárolás télire, és kész. Nagyon finom!hidegen kikeverve is ehető vitaminbombaA húsos sós-édes, sokféle felhasználásáról
itt
írtam jó bőven egy somos gyűjteményt.

Címkék

Húsos Som