Érkező tavasz és koratavaszi zöldek 2015

  • 2015.03.14.
  • 2

A zöld levelek közül sokat egész télen gyűjthetünk, pl a tyúkhúr ilyen. Kora tavasszal pedig számos faj csatlakozik hozzá friss hajtásokkal. A zöldek esetében változatosan, többfélét érdemes szedni. Vannak nagyon finomak, vannak kevésbé ízletesek, de ehetők. Vannak olyanok melyek idősebb részei vagy nagy mennyiségben válnak enyhén mérgezővé (pl salátaboglárka, sóskák). Vannak olyanok melyek idősebb levelei rossz ízűek, keserűek (pl csalán, cickafark, útifű, pongyola pitypang). Ezért mindenből ajánlott inkább keveset és változatosan keverve enni, és mindig a fiatal leveket, virágzás előtt fogyasztani.


csípős csalán (Urtica dioica)
és podagrafű (Aegopodium podagraria)medvehagyma (Allium ursinum)A levél alulról és nem csúcsból nő. Ajánlott a leveket félbe vágva szedni,

semmiképp sem tőből vagy hagymástól.Ha minden levelet leszedünk
a tő elpusztul.podagrafű (Aegopodium podagraria)Jól terjedő faj patakos, nedves területeken. Csak a nagyon fiatal leveket szedjük.
podagrafűcsípős csalán (Urtica dioica) és podagrafűA csalán fiatal, felső, leveles hajtásai a legfinomabbak,és az első kora tavaszi, egészséges, zöld levelek, melyek sokfelé előfordulnak. Együk őket!
mogyoróbarka. Pollenje egészséges régen a barka egészét szárítva liszthez keverték. Még nem próbáltam
salátaboglárka (Ranunculuis ficaria)csak virágzás előtt ehető és idősebb leveket már csak főzve együkkertekben is jól terjedhet, néhol tömeges.Leveket szedjük és soha ne gyökerestől.salátaboglárka