Ibolyás mézes kenyér és ibolyások 1864-ből

  • 2014.03.24.
  • 7

Erről nincs mit írni,
finom.Aki többet szeretne olvasni, a
ibolyáról korábban itt
írtamAztán, aki pedig még régebbről olvasna, kipróbálhat 1864-es receptet is: 1087. Ibolya eczet.Az ibolyának míg egészen friss, szedd le szárait,töltsd meg vele negyed résznyire az üveget, onts rá finomboreczetet és hagyd 1 hónapig meleg helyen állani,azután készítsd el, mint a meggy eczetet.1131. Ibolya kocsonya (gelée).Végy friss ibolyákat, szedd le zöld szárait és bimbóit,valamint kelyheit is, s az úgy megszedett ibolyából3 latot törj össze a kőmozsárban és tedd az összetörtibolya tömböt porczellán tálba. Főzz meg 10 latczukrot 1 messzely vízben habozd le és midőnlegjobban forr ontsd le vele az ibolyákat. A tálat főddbe és hagyd 24 óráig állani. Azután az egészet tiszta,megnedvesített finom gyolcson sajtold át. Most főzz megfél font czukrot 1 messzely víz és 2 czitrom levével, habozdle és főzd 1-sö fokig. Azután add hozzá az ibolyalevet 3 lat megfőzött és tisztázott vizahólyaggal s
egybutella champagneivel, ontsd bele az egészet formábaés tedd a jégre. Ez a gelée finom íze miatt kitűnő, valamintkedves ibolya színe miatt a szemnek is kedves.Forrás: Medves Imre: A magyar gazdasszony teendői közéletben, házban és konyhában - kézi és segédkönyv 1864-ből
itt

Címkék

Illatos Ibolya