Medvehagymás, citromhéjas, avokadókrémes, házi rozslepényke

  • 2014.02.28.
  • 0

Felvállalom, hogy nem helyi, sőt nem is hazai kombinálása az abszolút helyivel. De nagyon szeretem az avokádót és néha elcsábulok, a citrom és héja fűszerként dettó. Ezért avokádó és citromhéj (bio) felhasználásával egy gyors szendvicskrém, de még akár mártogatóként is működik. Az avokádó éppen jó állagú volt, ha megnyomom picit, akkor enyhén puha, ha kemény, akkor érlelni kell még otthon.Szendvicskrém:2 db avokádó puha belső része kikanalazva1 biocitrom reszelt héja1-2 csepp citromléfél vajsóMindezeket össze-botmixelem, majd beleteszem az apróra vágott medvehagymát és / vagy más vad levélzöldséget (pl. csalán, podagrafű, tyúkhúr, zamatos turbolya, hagymaszagú kányazsombor), hűtőbe téve hagyom összeérniLepénykék (persze pirítóssal, friss kenyérrel vagy hasáb zöldségekkel mártogatva is jó):3 csésze rozsliszt, fele lehet korpásmásfél(-két) csésze víz (ha korpás a liszt, akkor picit több víz)negyed vajkb. 2 dkg élesztő, pici tej és cukor az élesztő felfuttatásához (vagy élesztő helyett kovász).Elég híg tészta lesz, amit botmixerrel megdolgoztam majd hagytam kelni. Amikor duplájára kelt újra kevertem és kikanalaztam kis adagokban a tepsibe. Langyos sütőbe téve sütöttem, míg a sütő melegedett, szépen megkeltek újra. Ezeket a lepénykéket
kis részen, zsebesen felvágva, gazdagon töltött szendvics is készíthető belőlük. Belül megkelnek picit, levegősen, kívül viszont roppanósak.