A hazai közönséges zsidócseresznye (Physalis alkekengi) termése ehető vagy nem ehető?

  • 2013.10.22.
  • 9

A hazai közönséges zsidócseresznyét sokan ismerik, ha másképp nem, mint szép, őszi éke az erdőszéleknek. Lampionvirágként sok helyen árulják is. Pár éve egy perui rokona a perui zsidócseresznye (Physalis peruviana) angol nevén Goldenberry is megjelent nálunk a piacokon és a kertekben is elkezdték termesztését.
A közönséges zsidócseresznye (Physalis alkekengi) Winter Cherry néven ismert angol néven. Az amerikai kontinensen még számos faja él a nemzetségnek, de élnek máshol is a Földön, legalább 30 fajuk ismert.Sokáig nem akartam e fajról írni, mert azt gondoltam jobb, ha a megmarad "minden része mérgezőként" a köztudatban, mert az biztonságosabb.
A faj tényleg mérgező, hasonlóképp, mint minden rokona a Physalis nemzetségben és családjában a Solanaceae vagyis burgonyafélék családjában. Mérgező a perui zsidócseresznye is, amit árulnak. Ha éretlen termést árulnak, mint láttam néhol, akkor a megvásárolt perui zsidócseresznye termése is mérgező. A nemzetség minden fajának mérgező ugyanis levele, szára és a termést védő burok is, és mérgező az éretlen termés is. Kivétel az érett termés, ami ehető, és ami miatt termesztik is több fajukat.Vajon a mi zsidócseresznyénk lenne a kivétel?
Mostanában egyre többször olvasom, hallom hogy kóstolgatják itthon is a mi zsidócseresznyénket. Kérdés is érkezett hozzám ehetőségével kapcsolatban. Angol nyelvű blogokon használják, főznek e fajból is ,hasonlóképpen perui rokonához. Úgy éreztem írnom kell valamit. Vajon ehető vagy nem?
közönséges zsidócseresznyeMely része és hogyan ehető:Hiteles forrásokra hivatkozva (alább)
a tejesen érett termés ehető, de zölden, éretlenül mérgező. Mérgező tehát a nem érett termés, a termésburok, a levelek és a szárak. Minden ami zöld és a termésburok narancsárgán is. Jó kérdés, hogy mikor érett meg teljesen a termés. Szép narancssárga és nem kemény, akkor érett. Nincs benne semmi zöld.Miért merül fel egyáltalán hogy együk ne együk, ha ilyen bizonytalan az ehetősége? Én ettem már nem a legfinomabb, de nem is rossz. A gyümölcs vitamintartalma magas, kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a citrom. Viszont nem terem tömegesen, tehát nem lesz soha az a gyümölcs, amiből megalapozzuk a téli vitaminfeltöltését szervezetünknek.Ahol Európában is fogyasztják pl. az Olasz Wildcraftvita blog:csokoládéba mártott zsidócserecsnye Wildcraftvita blogonVigyázat csak a teljesen érett termés ehető
a narancssárga burok azonban nem, az méregezőHáttérinformációk:A növényről a számomra hiteles magyar forrásban ez olvasható:Szabó László Gy. : GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig
(itt olvasható:
http://www.melius.hu/gyogy/gyogynov-a-zuj.pdf)"Physalis alkekengi L. – SOLANACEAE - zsidócseresznye
Alkekengi fructus
Honos Közép-, K- és DK-Európában, mérsékelt égövi Ázsiában, Indiai-szubkontinensen.
Meghonosodott Amerikában is. A Középhegységben elég gyakori, máshol szórványos. Ártéri
keményfaligetekben, aránylag száraz lomberdőkben fordul elő. Évelő lágyszárú, 0,3-0,6 m-re nő meg. A
dísznövényként telepíthető Ph. peruviana L. (=Ph. edulis Sims.) érett bogyójának egresre, ananászra
emlékeztető íze van.
Hatóanyag: kevés triterpén-lakton physalin, physalien, cryptoxanthin, szerves savak, pektin, gyanta,
magvakban kb. 10% zsíros olaj
Hatóanyag: korábban diureticum köszvény, reuma, májbetegség esetén, a friss termés ehető (kissé keserű). Homeopathia. "További hivatkozások, ahol azt írják, hogy a közönséges zsidócseresznye (Physalis alkekengi) minden része mérgező, kivéve az érett termést:
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Physalis+alkekengiTanaka. T.
Tanaka's Cyclopaedia of Edible Plants of the World.F. Chittendon.
RHS Dictionary of Plants plus Supplement. 1956Hedrick. U. P.
Sturtevant's Edible Plants of the World.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20183952

Címkék

Zsidócseresznye