Vadpasztinák (Pastinaca sativa) mint fűszernövény, levél - és gyökérzöldség

  • 2013.08.22.
  • 0

Mostanában is még virágzik és érleli termését egy sárga ernyős virágzatú növény. Erdőszéleken, erdei tisztásokon, réteken, utak szélén, patakok, csatornák füves szegélyében, szóval nem a legjobb gyepekben él. Virága, termése illatos és fűszeres ízű. Ez a vadpasztinák (Pastinaca sativa), amit termesztett változatáról biztosan sokan, jobban ismernek. És igen, persze, gyökerei a vadnak is ehetők. Virágai, virágbimbói és termése fűszerként, július-szeptember során gyűjthető, frissen és szárítva használható. Levele fiatalon, gyökere pedig az első éves növénynek ehető, a virágzónak már fás.Az ernyősök fogyasztásával óvatosnak kell lenni, hiszen vannak komolyan mérgezők közöttük.
A 30 cm-es, de akár 1 m-esre is megnövő faj
szára barázdált, kezdetben tömör, majd üregessé válik. Fontos, hogy virágai apró sárgák, gallér és gallérkalevelek nincsenek a virágzat és virágok alatt, ill. hamar lehullanak. Virág nélkül is fel kell ismerni, hiszen a kétéves növénynek első évben vagy második éveb virágzás előtti állapotban érdemes a gyökerét gyűjteni, ami jó esetben is csak max. 1cm vastag és 10 cm hosszú karógyökér. Szóval dolgozhatunk sokat a kihúzgálással egy levesre való mennyiségig. De Jó hír, hogy nekem tömör talajból is elég könnyen sikerült kihúzgálnom. Levelei egyszeresen szárnyaltak, levélkék hosszúkás tojásdadok, egyenlőtlenül karéjos szélűek. Termése 5-8 mm-es, ovális, széles szárnyakkal.Fontos:
Haladóknak ajánlott,
csak jó növényismerők gyűjtsék. A virágzó példányok mellet mindig vannak első évesek is, így bizonytalanság esetén azok gyökerét, levelét ajánlott gyűjteni, kisebb a tévesztés lehetősége.
Összetéveszthetőség mérgezővel:
A nem sárga, hanem fehér virágú ernyős növények között, hasonló egyszeresen szárnyalt, hasonló alakú és méretű levélzetűek a hazai békakorsó (Sium) fajok, melyek minden része mérgező. A békakorsó fajok vízigényesek, vízjárta területeken élnek. További mérgező, ernyős virágzatú fajok fehér virágúak és leveleik jóval szeldeltebbek, apró levélszárnyakkal.Virágzó vadpasztinák tömege egy erdei tisztásonA vadpasztinák felhasználása:Gyökér:
Első év őszén vagy második év tavaszán, még tőrózsás levélzetű állapotban gyűjtött gyökerei gyökérzöldségként fogyaszthatók.Levelek: Fiatal, virágzás előtt gyűjtött levelek levélzöldségként készíthetők el.Virágok:
Bimbók és virágok fűszerként frissen és szárítvaTermés: frissen és szárítva, megtörve, őrölve, fűszerkéntvirágok és fejlődő termésekVadpasztinák első éves levélzete, gyökérrel(kép forrása)