Fűszeres vajon párolt piruló galóca zöldséges bulgursalátával

  • 2013.06.14.
  • 5

Kicsit elhanyagoltam a blogot, de aki az Erdőkóstoló
Facebook oldalát
is követi tudja, hogy ott naponta friss információkat, aktualitásokat talál, újabb és újabb növényeket, gombákat kóstolunk. Érdemes oda kattintani,
azért is mert ott már egy 3000 fő feletti közösség körében kóstolhat mindenki, így sokaktól, sok egyéb hasznos információt is kapunk a hozzászólásokban, vagy az ajánlott oldalak tekintetében.
Most piruló galóca kóstolás következik.A piruló galóca szerintem
az általam kedvelt
gombák egyike. Leginkább a mérgező
párducgalócával
lehet összetéveszteni.
Az étek borzasztó egyszerű. Lássuk!A gombát megszedjük vagy megkapjuk vagy megvesszük (ha nem biztos a forrás, szakértőnek megmutatjuk). Fontos bélyege, hogy bepirul sérülésnél, vágásnál a gomba. A szakácsnak is fontos ismerni a gombákat egyébként, mert van olyan faj, ami elvágva elég jól mutatja bélyegeit, mint ez is, vagy egyes fajok esetében, a még tojás alakú fiatal gombák is téveszthetők, ha nem vágjuk ketté.
Piruló galóca. Szépek nem?Elkészítés:
A piruló galóca kalapok bőrét lehúztam (le kell húzni), még szárazon, mosás előtt, így gyorsan ment. Mire befejeztem, mind szépen bepirult.


Pirulnak a kalapbőr nélküli kalapok
Ezután összevágtam a gombát, két-három gerezd fokhagymát, egy fél csokor petrezselymet. Vaj és hidegen sajtolt napraforgó olaj (szeretem az ízét) keveréket hevítettem a serpenyőben, majd először az aprított fokhagymát, majd a gombát és a petrezselymet is beletéve, sózva, borsozva legalább 15 percig (15-20 percig kell, különben mérgező) pároltam a gombát.Előzőleg elkészült már a saláta, amihez a bulgurt kb. egy fél órára le kell forrázni sós vízzel, majd hideggel leöntve, leszűrni. Paradicsomot, uborkát, sárgarépát vágtam apróra, és összekevertem a bulgurral. A paradicsom vágás közben keletkező leve, só és pici bors elég is volt öntetnek.

Címkék

Piruló Galóca