Gévagomba konzerválás és madársóskás, papsajtmályvás, citromfüves gévagomba saláta és szendvics

  • 2013.05.16.
  • 0

A kucsmagomba után némi gombaszünet következett, de most már végre újra elkezdődött a tavaszi gombaszezon. Először gévagombát sikerült gyűjteni.Tavaly itt írtam erről a gombáról, Én nagyon szeretem, de van, aki nem ismeriFontos: a gévagomba 20 perc hőkezelést (főzést, sütést) igényel. Sütni talán nem lehet ennyi ideig, de a lényeg, hogy nyersen nem ehető.A fenti konzerválásra is rátérek hamarosan, de előbb egy kis gévagombapörkölt túrós galuskával és podagrafű salátával, majd egy kis rántott gévagomba.A pörkölt hagyományosan készül, annyi extrasággal, hogy egy löttyintésnyi tejet öntöttem a pörkölthöz főzés közben, hogy a gomba savasságát semlegesítse. Mikor megfőtt, kevés tejfölös habarást kapott. Túrós galuskával, de mással is nagyon finom. A podagrafű saláta is finom, jellegzetes fűszeres ízű növény, így egy kis ecetes öntet elég volt rá. (A
podagrafűről itt bővebben)A rántott gévagomba is hagyományosan, panírozással és olajban sütéssel készült. Ennek előkészítésében kell pici trükk. Én tejbe áztatom pár órára, akár fokhagymás tejbe is lehet, hogy a gomba savassága mérséklődjön. Nagyon finom, akár a csirkehús.És akkor a konzervről: Gombakonzervet már nem először készítek (kucsmagomba eltevés itt,
gombasavanyú vegyes erdei gombából pedig itt),
így remélem ez is el fog állni.A gombát alaposan megtisztítottam, majd felvágtam kis csíkokra. Sós, fűszeres (a 3 kis üveghez 1 csapott evőkanál bazsalikom, 2 babérlevél, kávéskanálnyi egész bors, 3 duci gerezd fokhagyma) lében megfőztem a gombát, majd előzetesen kifőzött üvegekbe tettem még forrón, lével együtt, és szintén kifőzött tetőkkel lezártam. Majd visszatettem a teli üvegeket a forró vízbe, amiben az üres üvegeket főztem ki, és abban hűltek ki. De száraz dunszt is jó.
Volt egy kevés gomba, ami nem fért az üvegekbe abból egy gyors saláta készült zöldekkel, mégpedig madársóskával, citromfűvel, pár pitypanglevéllel és papsajt mályva levéllel. Mellé főtt tojással. A madársóska savanyúsága és a citromfű fűszeres íze mellé nem kellett igazi fűszeres öntet, így csak egy natúr joghurttal öntöttem le. Jól esett!Madársóska (Oxalis) hazai fajok mindegyikének levele, virága ehető,
de vegyük figyelembe, hogy oxálsavat tartalmaz, ezért csak keveset belőlePapsajtmályva (Malva neglecta) levele, hajtása virága, termése ehetőEz a végeredmény, konzerv és gévagomba saláta idény vadzöldekkel.Gévagombás szendvicsez volt a zsákmány