Medvehagymával és más "vadzöldekkel" töltött kelt kifli

  • 2013.03.22.
  • 5

Kelt tésztából gyakran készítek töltött kifliket, tekercseket. Fűszeres, tejfölös szósszal mártogatós kalácskákat. Finom lágy kelt tészta kell, ez fontos. A töltelék ezerféle lehet, pl. házi, igazi lekvár, nem árt, ha több éves, és már szinte úgy kell kivágni az üvegből, mert az biztosan nem folyik ki a kifliből. Nekem ilyen sok van, nem azért mert rossz a lekvár és nem fogyna el, hanem mert ilyen is kell. Ha celofánnal kötöm le az üveget, akkor állás során szépen besűrűsödik, mint a birsalmasajt.Lehet még zöldfűszeres-sajtos, zöldfűszeres-vajas-tejfölös. Ha kicsit leves a töltelék, amit beleteszek akkor egy pici zabpehely (lágy), zabkorpa vagy esetleg sima liszt hozzá keverésével nem ázik el a tészta a tölteléktől.Töltelék:2-3 maroknyi apróra vágott vegyes erdei zöld,úgymint: medvehagyma (sok), salátaboglárka, pitypang levél, podagrafű fiatal levele, csalán friss hajtása1/2 kicsi vaj2 evőkanál tejföl1-2 evőkanál zabkorpa vagy liszt(ha nincs benne medvehagyma, akkor egy gerezd reszelt fokhagyma)só, borskb. 5 dkg reszelt kemény sajt, több is lehetesetleg apróra vágott sonkaA fentieket összekeverjükKelt tészta:1/2 kg liszt (lehet lisztkeverék is, én most zabpehelylisztet és kevés zabpelyhet is kevertem a sima búzaliszthez)kb. 1/4 liter tej2,5 dkg élesztő1 evőkanál cukor2 kanál olvasztott vaj vagy olajfél teáskanál sóDagasztás során lágy, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit kétszeresére hagyunk kelni, majd újra, finoman átgyúrva megtöltjük a kifliket, és negyed órás kelés után mehetnek a sütőbe. Aki szép fényes kifliket szeretne, lekenheti tojássárgájával őket, akkor nem lesznek, ilyen lisztesek, de nekünk így is finom lett.itt egy medvehagymás gyűjtemény a blogonCsalán (Urtica dioica)Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale)Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)Podagrafű (Aegopodium podagraria)Medvehagyma (Allium ursinum)