Pozsonyi diós és mákos kifli

  • 2013.07.16.
  • 2

Már kezdeném is a mentegetőzést, hogy de én tényleg nem szoktam...ctrl+c - ctrl+v-zni egy az egyben receptet, de ez megint csak egy olyan.Mentségemre szolgáljon, hogy péksütiket ritkán készítek ;)Nos, tehát ez is cukrász tankönyv, bla bla...Ha jól emlékszem, akkor a tészta hozzávalóinak mennyiségét feleztem, a töltelék ennyi kiflihez elég. De márciusban csináltam, az pedig már rég volt... Hozzávalók:1000 g liszt400 g vaj100 g porcukor20 g élesztő20 g só300 g tej2 tojássárgájaElkészítés:Az élesztőt langyos, cukros tejben feloldom, majd összegyúrom a többi anyaggal.Az egészet száraz ruhával letakarom, és hideg helyen 15-20 percig pihentetem.A pihentetés után picit átgyúrom a tésztát, és kb. 30 g-os darabkákra szedem.Ja igen, a töltelék:500 g dió/mák140 g cukor60 g vízA vizet felteszem forrni a cukorral.Mikor forr, leveszem a tűzről, és elkeverem a dióval/mákkal.A diósat lehet még pici fahéjjal ízesíteni, a mákosat pedig citromhéjreszelékkel, ki hogy szereti.4. A 30 g-os tésztadarabkákat 25 g-os töltelékkel kell megtölteni.5. A tésztadarabkákat gombócokká formázom, majd kilapítom, végül oválisra nyújtom. Milyen vastagra? A lényeg, hogy ne legyen olyan vékony, hogy szakad.6. A kimért töltelékkupacokat hengerré formázom. Mindegyiket olyan hosszúra, hogy szinte teljesen kitöltsék az ovális tésztát hosszában.7. A tölteléket a tészta egyik felére teszem, és feltekerem. Erről az egészről nagyon sok szuper videó kering a neten, érdemes megnézni ;)8. A diós egyedeket patkó formára, a mákosakat kiflire alakítom. Így legalább könnyebben megkülönböztethetők.Ezután tojássárgával lekenem őket, és hideg helyen addig pihentetem egy tálcán, amíg meg nem "köt" rajtuk a sárga.9. Ezután pedig tojásfehérjével kenem meg, majd visszateszem őket a hűtőbe, megint addig, amíg meg nem köt rajtuk a cucc.10. Ekkor mehetnek csak a sütőbe (különben nem lesznek szép márványosak), amit közben 190 fokra előmelegítek.11. Szép pirosra, vagy hát ilyen barnás-pirosra sütöm őket.Életemben először csináltam és ettem ilyen kifliket, őrület, hogy mit hagytam ki eddig :DJó étvágyat!