Briós

  • 2013.07.16.
  • 1

Eddig életemben összesen egyszer csináltam brióst, de nem keresek másik receptet, az tuti. A cukrász tankönyvemben ugyanis egy szerintem 100%-os recept található, most ezt teszem közzé, változtatások nélkül.
Ajánlott anyaghányad:1000 g liszt 100 g vaj/margarin 100 g porcukor 50 g élesztő csipet só500 ml tej
2 db tojássárgája A fentieken kívül kb. 100 g lisztet számíthatunk szórásra, és 2 db egész tojást kenésre. Továbbá tetszés szerint ízesíthetjük a tésztát citromhéjreszelékkel és vaníliás cukorral.Az anyagok előkészítését, a kovász érlelését és a tészta gyúrását az
alábbiak alapján végezzük.Miután áttekintettük a rendkívül részletes leírást a linkre kattintva (csak olvasásra bonyolult, csinálni könnyebb), meleg helyen 20-25 percig érleljük, majd átgyúrjuk.Az újabb pihentetés után, ha tészta megkelt, feldaraboljuk.580-600 g súlyú tésztarészeket mérünk ki, és 10 egyenlő részre vágjuk.Az ismertetett nyersanyagmennyiségből 30-32 brióst tudunk készíteni; ezek kisülve 5 dkg súlyúak lesznek.Fonás előtt a tésztadarabokat kigömbölyítjük, majd rudakba sodorjuk.A megformázott briósokat sütőlemezre helyezzük. Egész tojással megkenjük.Kelesztjük, miközben a tojás megszárad a briós felületén.Ezután újra lekenjük, majd 210 fok körüli, enyhén gőzös sütőtérben megsütjük.A sütési idő kb. 10-15 perc.