Lisztmentes narancsos trüffeltorta

  • 2013.03.22.
  • 6

Cukrász vizsgám közeledtével illővé vált végre megalkotnom egy dísztortát is. A terv már régóta megvolt, már csak a kivitelezés volt hátra, és az, hogy ne legyek rosszul az édestől.A nagy gyakorlás hevében ugyanis, mivel a férjem egy ideig nem volt itthon, nekem kellett megennem az összes édességet és sütit, amiket a cukrászvizsgámra való felkészülésben sütöttem. És ez azért betett a gyomromnak, napokig émelyegtem, és már a sütés gondolatától is rosszul voltam :)De jött az ihlet (egy kedves barátnőm szülinapja), és belevágtam. Első ilyen próbálkozásom, de nem az utolsó ;)Mikor felvágtuk, persze nem volt nálam fényképező, de elvileg majd a belsejéről is lesznek képek.Hozzávalók:A tésztához 2 laponként (5 lapos a torta és 16 cm átmérőjű)2 tojásfehérje40 g kristálycukor40 g dió5 g mandula5 g kakaóporElkészítés:
Sütőpapíron körberajzolok ceruzával egy 16 cm átmérőjű tortaformát. Egy gáztepsit ha megfordítok, akkor két db kört tudok rajzolni rá. Egy sütőlemezre/egy gáztepsi hátára helyezem a sütőpapírt. Szilikonos papírt javaslok, erre biztosan nem fog leragadni a tészta.A diót és a mandulát megdarálom.A tojásfehérjét kemény habbá verem, közben lassan adagolom hozzá a cukrot. Az első lehelet cukor akkor kerül bele, mikor már elkezd habosodni.A diót, mandulát és a kakaóport alaposan elkeverem, majd óvatosan a tojásfehérje habba forgatom.A tésztahab egyik felét az egyik kör közepére, a másik felét pedig a másik kör közepére kanalazom.Kenőkéssel a körvonalnál kb. fél cm-rel nagyobb körívben szétterítem a masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütöm. Akkor jó, mikor a szélei elkezdenek barnulni, a tészta benyomva pedig rugalmas.Ezt az egészet megismétlem még egyszer, utána pedig az 5. lapnak már csak fél adag tésztát sütök ki.A lapokat kivéve a sütőből megszórom kristálycukorral (hogy ne ragadjon le), asztalra borítom, majd óvatosan lehúzom a sütőpapírt. Még melegen ráhelyezem a tortaformát, és éles késsel, vagy pizzavágóval körbevágom, így egyforma lapokat kapok.Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet.A krémhez1,5 narancs reszelt héja és leve
4 dl habtejszín2 dl étcsokiAz igazi trüffelkrém 1:1 arányban tartalmaz tejszínt és csokit, én azonban ezt túl töménynek találtam, ezért van benne kicsit több tejszín.Férjemnek köszönhetően lehetőségem volt IGAZI naranccsal dolgozni. Elmondhatom, hogy köze sincs az ipari, általunk használt narancshoz. Először is, az egész gyümölcs illatos, ontja magából az egzotikumot :) Másodszor: a héja is lédús, öröm volt reszelni, ja és egyáltalán nincs rajta undi csillogó vegyszeres gyantás vagy milyen bevonat... Harmadszor pedig: nem fanyar, arcot grimaszoltatóan savanyú, hanem olyan igazi édeskésen, hogy hát le sem tudom írni :D na :) A tejszínt a narancs reszelt héjával felforralom.Addig a csokit kockákra tördelem.Mikor forr a tejszín, elzárom alatta a gázt, és belekeverem a csokit. Addig keverem, míg teljesen felolvad a csoki.Ekkor belekeverem a narancs levét is, majd hűtőbe teszem.Mikor a krém TELJESEN (fontos, különben nem tudunk belőle habot verni) kihűlt (kb. 3-4 óra múlva), géppel habbá verem. Igazából nem is hab lesz belőle, hanem egy nagyon sűrű krém.A torta betöltéseA krémet (gondolatban) 5 részre osztom (4 a tortába, 1 a torta bevonására) A legszebb lapot félreteszem, ez lesz a legfelső.Fogom az egyik lapot, megkenem olyan vastagon krémmel, mint amilyen vastag a tészta.
Ezután ráhelyezek egy tortalapot.Ezt megint megkenem krémmel, és így tovább, míg végül ráhelyezem az utolsó lapot is.Először a torta oldalán kenem el a krémet szép egyenletesre, majd a torta tetejét is bevonom.Most hagyom pihenni egy éjszakát a hűtőben.
Másnap bevonom fondánnal.A torta bevonásaEddig én készítettem fondánt, most azonban kipróbáltam az Unidec masszát, és szerintem teljesen megfelel a célnak.Kb. 40 dkg Unidec-et megszínezek narancssárga és barna ételfestékpasztával. Ezt úgy, hogy egy kés hegyét a festékekbe mártom, majd bevagdosom a masszát, és összegyúrom.A tortát előzőleg felforralt vízzel kissé benedvesítem.A masszát porcukor és keményítő keverékén kinyújtom.
A nyújtófát a massza közepére helyezem óvatosan, ráhajtom a massza felét, majd rárakom a tortára. Mindezt kézzel is meg lehet csinálni, én most kézzel csináltam.Tenyérrel (nem ujjbeggyel) szépen elsimítom a tetejét, majd az oldalát, és pizzavágóval levágom a felesleges részt.A narancssárga fondán azon részét, ahová nem szándékozom csillagokat szúrni, lekenem előzőleg felforralt vízzel.A fehér masszát is kinyújtom, ám itt vigyázni kell, hogy a kinyújtott massza mindkét oldaláról le legyen söpörve a keményítő és a porcukor felrakás előtt!!Ezután ráborítom a fehér masszát. Elsimítom a tetejét, majd az oldalát, végül ennél is levágom a felesleges részeket.Tetszés szerint csillagokat, vagy más formákat szúrok ki a fehér fondánból, vigyázva, hogy ne vágjam át a színes fondánt.A kiszúrt darabokat megnedvesítem egy pici vízzel, majd bármilyen elrendezésben visszaragasztom a tortára.
Egy gombóc színes és egy gombóc fehér masszát tortasimító segítségével hosszú "kukaccá" sodrok, picit megnedvesítem őket vízzel, majd jó szorosan egymás mellé helyezem őket.
Megvárom míg megkötnek, majd elkezdem őket sodorni. Ezzel tekerem körbe a torta alját. Ezt jó sokat kell gyakorolni ;) nem egyszerű küldetés...
Egyébként a torta a vékony, lisztmentes lapoknak köszönhetően olyan, könnyed, mintha nem is lenne tésztája. A krém pedig a narancsnak köszönhetően egyáltalán nem émelyítő. Jó étvágyat!