Gesztenyés habcsóktorta

  • 2016.12.21.
  • 5

Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához:
6 tojásfehérje,
42 dkg aprószemű kristálycukor,
1 evőkanál ecet,
1,5 kg gesztenye,
4 dl kókusztej,
10 dkg vaj,
10 dkg cukor,
1,5 tasak zselatin (15 g). A tojásfehérjét egy tálban verni kezdjük. Amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd gőz fölött addig verjük míg langyos lesz a masszánk. Ekkor kezd olvadni a cukor. Gőzről levéve addig verjük, míg visszahűl szobahőre. Ekkor hozzáadjuk az ecetet és további 1 percig verjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, papírt megfordítjuk, hogy ne az írószeres része legyen felül. Ezt megismételjük három sütőpapíron, majd a cukros tojáshabot egyenlően elosztjuk a körökön belül. 90 fokos sütőben, légkeverésen, sütőajtót résnyire nyitva hagyva megszárítjuk a habcsókalapokat. Közben a gesztenyét megpucoljuk, majd megfőzzük. Krumplinyomóval áttörjük, majd a vajjal és cukorral habosra kavarjuk. A zselatint a kókusztejbe beáztatjuk, majd a csomagoláson levő utasítás szerint felolvasztjuk. Hozzáadjuk a gesztenyés masszához, kissé behűtjük, majd ezt rétegezzük a habcsóklapok közé. A maradék gesztenyekrémet a felső habcsóklapra simítjuk, egész, főtt gesztenyeszemekkel dekoráljuk.