Virslis puffancs - sörkorcsolya

  • 2013.08.18.
  • 0

Hű, ezt a receptet közel 20 éve kaptam egy barátnőmtől. Egy kevéske sörrel már akkor remekül csúszott. Akkoriban gyakran elkészült, hol az ő konyhájában, hol nálam. Aztán más városba jöttem, itt is megsütöttem, majd valamiért a feledés homályába veszett. Mígnem az egyik kedves kolleganőm valami aktuálisat óhajtott. Valamiért ez a recept ugrott be, majd gyorsan visszakoztam, hogy de hisz ez nem augusztusban aktuális. De ő rendíthetetlen volt, hisz épp augusztusban esik jól egy kis sörözés (elárulom, nálam a sör az év bármely szakában jöhet). Így történt, hogy felelevenedtek a rég elfelejtett gombócok. Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,
20 dkg főtt, áttört krumpli,
1 dl tej,
1,2 dl víz,
1 tojás,
3 dkg élesztő,
1,5 dkg só;
tölteléknek5-6 pár virsli;
olaj a sütéshez.A tészta hozzávalóiból egy rugalmas tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni. Ezután egy lisztezett munkafelületre borítjuk, kezünkkel szétlapogatjuk, a levegőt kinyomjuk a tésztából, majd hozzávetőlegesen 4 mm vastagra nyújtjuk. Ekkor körülbelül 7x7 cm-es kockákra vágjuk. A virslit ½ cm vastag karikára vágjuk. Minden tésztakocka közepére 5-7 karika virslit teszünk és gombócot formálunk. Ahogy az összes gombócot megformáltuk, az elsőket tehetjük is felforrósított olajba. Szép pirosra sütjük és azonnal tálaljuk.A tölteléket variálhatjuk, virsli mellé tehetünk sörkolbász karikákat és kicsi sajtdarabokat is.Ha maradna meg puffancsunk, azt mikróban felmelegítve kínáljuk.Aki szeret előre dolgozni, netán nagyobb társaságnak készíteni, nyugodtan készítse el a gombócokat, tegye lisztezett tálcára, majd azon nyomban irány a hűtőszekrény polca. Símán kibírnak pár órát. Azaz délelőtt gombócolunk, délután/estefele villantunk a barátok előtt.