Elindult a befőző szezon

  • 2018.06.30.
  • 7

Kertészkedünk - nem eleget - érnek a bogyósaink, ó, azok a csodálatos bogyósok: elébb a cseresznye, eper (őt is annak nevezem), aztán a ribizlik (piros és most már a fekete is), málna, a josta és az egres is nekiindult pár szemmel, hisz a két tövet még csak áprilisban ültettük.Jostalekvár, egyszerűen ISTENI!Idén különösen sok tennivalónk volt a vendéglátás terén azokban a hetekben, amikor a kert is megkívánta volna, és elkelt volna még legalább 2-3 pár dolgos kéz a kapálás, gazolás műveletében. Voltak kétségbeejtő napok, amikor reménytelennek tűnt, hogy a gazáradatot le lehet gyűrni. Azért nekiveselkedtünk, s mivel most Zsófi is itthon van, közösen rendet teremtettünk - egy-egy rövidebb időre. És ez csak egy falatnyi kert! Egy-egy nagyobb esőzés után kezdődik minden előlről. Viszont most már győzedelmeskedik a vetett termény, már nem tudja elnyomni a gyom.Ezek készültek mostanában a konyhámban:Kovászos uborkaLekvárok: cseresznye, levendulás cseresznye, cseresznye-ribizli, feketeribizli-jostaCseresznye kompótA háttérben gyömbér likőr sütikhez"Tüzes fokhagyma" csilivel, rozmaringgalMajonézes céklasalátaCseresznyéből és jostából került a fagyasztóba is. A jostalekvárból készült cukormentes változat is, épp ma használtuk el a falunapi főzőversenyre készült vaddisznósült mellé.Vörösboros vaddisznó szűzpecsenye feketeribizlivel