Nyári quinoasaláta

  • 2017.06.08.
  • 1

Bemutatom az egyik kedvenc hideg nyári salátámat. Passzol grillhúsok mellé, de magában is mennyei egy pohár fehérborral. Jöttek elém saláták mostanában, amiket egyszerűen imádtam – valahogy úgy rakták össze őket, hogy öröm volt nézni és enni. Az egyik ilyen volt pár hónapja a Vapiano egyik alapkeveréke: cékla, édeskömény, édeskrumpli, spenót, sajt. A másik pedig a Culinaris quionasalátája – vettem párszor a csemegepultból, és mindig meglepett, hogy milyen egyszerű és finom. Ezeket tartalmazza: főtt quinoa, kevés apró szemű fehér főtt bab, olajban eltett aszalt paradicsom, bébispenót. Na, én ez utóbbira épülve készítettem el a saját változatomat, aszalt helyett friss koktélparadicsommal és spenót helyett fodormentával. Nyári lett, üde, magát etetős. A bab konzerv, így nem kell sokat bajlódni, mert a quinoa hamar megfő.
És ilyen szép:

Minden alapanyagot hűtőbe teszek, vagyis 10-15 szem koktélparadicsomot, 3 ág 10 centi friss fodormentát és a 400 grammos fehérbab konzervet leszűrve. Átöblítek 15 dkg quinoát, majd tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül addig pirítom, amíg megszárad, ekkor hozzákeverek egy-két evőkanál olívaolajat és azon tovább pirítom. Ha már erősen serceg, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, borsozom, és 15 perc alatt megfőzöm. Ha nem fő el az összes víz, leszűröm, majd lehűtöm a főtt quinoát is.
Ha minden hideg, összekeverem a quinoát és a babot, a félbevágott koktélparadicsomot és beletépkedem a mentát. Frissen őrlök a salátába feketeborsot,  aki szeretne, facsarhat rá citromot vagy lime-ot is.
Csirkemellhez verhetetlen!

Bevásárlólista
400 gramm fehérbab konzerv
15 dkg quinoa
10-15 szem igazi piros, édes koktélparadicsom
3 ág 10 centis fodormenta
bors, só, olívaolaj
esetleg citrom vagy lime levele
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!