Mandulás kifli cukor nélkül

  • 2017.03.01.
  • 6

Ott a helye a tavaszi pikniktáskában ennek a mandulás kiflinek. Vagy az uzsonnáspakkban. Vagy a konyhaasztalon a nagy becsben tartott fémdobozban. Egyébként bárhol van, hamar el fog fogyni, mert határozottan függőséget okoz anélkül, hogy lenne benne cukor. Minden egyéb tekintetben hagyományos, nagymama sütije, amit imádok!
A mandulás kifli elkészítése
20 dkg lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozok 15 dkg apróra darabolt vagy reszelt hideg vajjal, 7-8 dkg darált mandulával. és 3 dkg cukornak megfelelő édesítőerővel bíró édesítővel (én 1,5 evőkanál Canderel Greent használtam, ami egy stevia alapú, por alakú édesítő).
A tésztát hűtőben pihentetem. Jó, ha van erre fél óránk, mert hidegen könnyebb formázni, de akár egy napot is állhat sütés előtt. Pihentetés után kifliket formázok: először dióformára görgetek egy tésztadarabot a tenyereim között, majd kígyóvá, végül kiflivé formázom.
Sütőpapírra teszem, 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 percet sütöm, amíg kap egy kis rózsaszín árnyalatot a csücske. Forrón meghempergetem vaníliás édesítőben (pl. vaníliás xilit).
Körülbelül 50 darab mandulás kiflihez elég ez a tésztamennyiség.

Megjegyzések
A darált mandulát készen is veheted a SPARban. Ha egész mandulám van, tekerős sajtreszelőn szoktam ledarálni, ami jó kis karerősítő.
Az édesítő kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy:
egy-egy terméknek milyen lehetséges mellékhatásai vannak, és ha még nem próbáltuk, akkor először nézzük meg, hogy mi hogyan reagálunk rá.
az édesítőszereknek lehet mellék- és utóíze, nem ugyanolyan az ízük, mint a cukornak. Ezt is érdemes tesztelni, nem mindenki szereti mindet.
milyen technológiával állítják elő. Több kifejezetten nem környezetbarát eljárás létezik, olyan édesítőt válassz, mely nem ezekkel készült.
 
Bevásárlólista
20 dkg liszt 15 dkg hideg vaj 7-8 dkg darált mandula 3 dkg porcukornak megfelelő édesítő értékű édesítő (Canderel, más steviaalapú por, nyírfacukor por, Eritrit, egyéb)
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!
Ha szereted a nagymamasütiket, akkor innen csemegézhetsz még (mind cukormentes):
szíves linzer
diós-fahéjas