Salátás muffin

  • 2017.02.06.
  • 7

Egy olyan tipikus amerikai darabot, mint a muffin is lehet franciásítani. Ebben fő alapanyagént a gruyere-t hívtam most segítségül, mert ezt a svájci sajtot igen szeretik a franciák. A majdnem ezeréves múltra visszatekintő csoda többek szerint a világ legjobb sajtja. Mindenesetre a francia hagymaleves vagy a croque monsieur nem az igazi nélküle. Beszerzőkörútamon a sajtos ember az érett változatot javasolta - vieux - de nem kell megijedni, ez sem erős vagy tolakodó.
Ennek a muffinnak a lényege, hogy nem szabad túlkeverni, túlbonyolítani. Csak egy kis hanyag elegancia szükséges!  Először is, összeaprítom, amit kell: 2 maroknyi mosott, számított rukkolát, 8 dkg érlelt sonkát és 10 dkg gruyere sajtot.
Elkeverek 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet 15 dkg finomliszttel, egy csomag sütőporral, sózom, borsozom. Hozzáadok 4 tojást, elkeverem, majd megy még bele 1,5 dl tej és 0,5 dl extraszűz olívaolaj.
Végül pedig a saláta, a sonka és a sajt.
A tésztát kapszliba adagolom (12 muffin lesz) és 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöm.
Szépen feljön, a sajt pedig elolvad.

Friss rukkolával tálaltam.

A képen olvadt sajt is van!:)

Bevásárlólista
10 dkg telles kiőrlésű liszt
15 dkg finomliszt
4 tojás
1 csomag sütőpor
2 maroknyi rukkola, mosva, szárítva
8 dkg San Daniele sonka, apróra kockázva
10 dkg érett gruyere apróra kockázva
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1, 5 dl tej
só, bors
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!
Ha van egy kis rukkolád, és nem tudod, mit kezdj vele, ezek szuper ötletek:
Rukkolás süteménykenyér
Epres rukkolasaláta