Hízott kacsamáj batyuban sütve kerti fügével

  • 2016.10.14.
  • 1

Nagyon szeretem a hízott májat, de az elkészítése eddig nem az én műfajom volt. Nem szeretem serpenyőben sütni, zsír alatt meg pláne - ügyetlen vagyok és nem akarom megégetni magam. De most utánanéztem és francia termelők tanácsait követve számos mód létezik, ahogyan ezt az alapanyagot el lehet készíteni. Ami nagyon tetszik, bár elég merész: a májat nem is muszáj hőkezelni: egyszerűen két napig sóban és fűszerekben tartósítja a szakács, majd neki is lehet látni.
Na, ezt nem mertem kipróbálni, de volt egy extra egyszerű recept, miszerint sütőben, batyuban kell elkészíteni a májat (en papillote). Na, ezt csináltam meg, és milyen jól tettem!
A hízott batyus kacsamáj elkészítése
Először is megtisztítok 50 dkg hízott kacsamájat (hidegen dolgoztam vele - nem egyszerű - csúszik és törik. Nekem türelemjáték volt). Kihúzom a vénákat és ha van rajta, akkor leszedem a hártyákat is (ha hideg a máj, ezt zöldséghámozóval is meg lehet tenni). A májat négy 13-16 dekás darabra osztom. Egyenként ráteszem őket egy-egy darab alufóliára, meghintem bőven nagyszerű sóval, borsozom, kicsi rozmaringágat teszek rá, majd a fóliából batyut készítek. A négy batyut 200 fokon 10-12 percig sütöm. ( Aki szeretne, pici fehérbort is önthet a májra).
Ha kész, kibontom a csomagot, leöntöm róla a nedvességet, majd negyedelt fügével tálalom a májat. A máj puha, szaftos marad. A fügét locsoljátok meg egész kevés balzsamecettel vagy balzsamesetkrémmel.