Maracujás süti

  • 2016.07.14.
  • 3

Maracuja. Passiógyümölcs. Golgotagyümölcs. A neve azt sugallja, történelmet látott növényről van szó, de ki kell ábrándulni: a maracuja sosem látott bibliai tájakat. Dél-Amerikából származik, ellenben akár nálunk is megterem! Az íze jellegzetes, vegyes gyümölcslevekből is ismerős lehet. A magja sok és kemény, kisebb, de hasonló, mint a görögdinnyéé. Én benne hagytam a sütiben, volt, aki ezt nehezményezte. A francia desszertekben jóval gyakrabban használják, mint nálunk. Még a télen, karácsony előtt nézegettem fatörzs recepteket, akkor jött szembe Pierre Hermé passiógyümölcsös buche de Noel-je is, amihez nem kevesebb, mint 18 sem maracuját használt, de minimum 15-öt:)
A növény nálam is termett (kis zöld bogyókat csupán), itt a képen szintén ő látható, egy virágkiállításon fotóztam.

A belőle készült süti intenzíven gyümölcsös ízű, finom állagú, a kókuszvirágcukortól gyönyörű karamellszínű.

A maracujás süti elkészítése
2 szem maracuja magját-levét kikaparom egy nagy keverőtálba. Erről a szépségről beszélünk. A mag maradhat, de a sima állagú tésztáért ki is lehet passzírozni a levet.

A maracujaléhez hozzákeverek 3 tojást és 150 gramm joghurtot, majd elmosom és eltörölgetem a joghurt poharát, mert ez lesz majd a mércém. Ki is mérem vele a cukrokat: 1 pohár kókuszvirágcukrot és 1 pohár nyírfacukor port. Hozzáadom a tojásos keverékhez, jól elkeverem.
Kimérem a további száraz hozzávalókat is a pohárral egy külön edénybe: 2 pohár finomlisztet és 0,5 pohár kukoricakeményítőt.
Végül 0,5 pohár extraszűz olívaolajat öntök a tojásos keverékhez és alaposan elkeverem. Amikor megvagyok vele, hozzászitálom a liszttel elkevert keményítőt.

22 cm-es tortaformát kikenek zsiradékkal, majd 175 fokon 45-50 percet sütöm a sütit. 

 Bevásárlólista
2 szem maracuja/passiógyümölcs/golgotagyümölcs
150 gramm joghurt (a pohara lesz a mérce)
1 pohár kókuszvirágcukor
1 pohár nyírfacukor por
2 pohár finomliszt
0,5 pohár kukoricakeményítő
3 tojás
0,5 pohár extraszűz olívaolaj
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!