Zöldségekkel sült kolbász

  • 2016.06.02.
  • 0

Édeskrumpli pürében, spárgával sült kolbász - Csendélet, étel.
Egy francia nagymama blogján találtam egy receptet: az első ételt, amit a férjének készített az esküvő után. Akkoriban nem tudott főzni, még egy rántottát sem, így az anyukája régi receptjéhez nyúlt: kolbászos krumplipürét csinált. Ez annyiból állt, hogy egy jó vajas krumplipürét belesimított egy vajjal kikent edénybe, hosszában félbevágott sütnivaló kolbászokat nyomott bele, majd az egészet bőven megszórta reszelt sajttal. Forró sütőben szépen megsütötte. Aztán a hosszú évtizedek alatt nem csinálta meg többet, mert túl nehéz, túl egyszerű és túl rusztikus ételnek tartotta.
Nekem viszont, bevallom, megmozgatta a fantáziámat. Csináltam valami hasonlót édesburgonyából és spárgából, toulouse-i kolbásszal. Ez már könnyűebb lett, és nagyon finom!

Először is, készítettem egy pürét. Meghámoztam 70 dkg édeskrumplit, sós vízben megfőztem, majd összetörtem 5 dkg vajjal, 3 evőkanál tejföllel, 5 dkg reszelt sajttal és bőven sóztam, borsoztam, és frissen szerecsendiót is reszeltem bele. Kivajazott sütőtálba simítottam, majd belenyomtam 2 pár (25 kdg) toulouse-i kolbászt (más sütnivaló kolbász is megfelel), amit hosszában kettévágtam. 20 dkg zsenge zöldspárgát szintén a pürére tettem. 180 fokos sütőben először fólia alatt 20 percet, majd fólia nélkül még annyit sütöttem, hogy a kolbász egy kis színt kapjon (10-15 perc). 
Bevásárlólista
70 dkg édeskrumpli
4-5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
három evőkanál tejföl (vagy creme fraiche)
5 dkg reszelt sajt
25 dkg toulouse-i kolbász (1 pár)
20 dkg zöldspárga
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!