Kacsaszárnytő zöldlencsével

  • 2016.04.27.
  • 1

Hűvösebb napokra ideális egytálétel ez a zöldséges kacsa, finom krémes, laktató és feltölt a tavaszi fáradtság idején. A francia puy lencse a legjobb választás ehhez az ételhez, nem fő szét és nagyon jó az íze is. A lencsék között magas a kalóriatartalma, de sok benne a fehérje és a rost, és a glikémiás indexe is alacsony.
Az első lépés körülbelül 2,5 kg kacsaszárnytő lepirítása, méretes (ha van, öntöttvas) edényben, kevés olívaolajon, esetleg több részletben. Ha ezzel megvagyok, és szép sárgára sült a kacsa bőre, kiszedem a lábasból és félreteszem a húst. A visszamaradt zsiradékon megsütök 2 apróra vágott hagymát, 4 szál felkarikázott répát és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát. Visszateszem rá a húst, hozzáadok 40 dkg zöld lencsét, 1 evőkanál provence-i fűszerkeveréket, 2 babérlevelet és frissen őrölt borsot. Felöntöm bő egy liter vízzel. A lencsét nem áztatom be. Még nem sózom, fedő nélkül fél órát főzöm. Utána sózom, majd további egy órát órát főzöm. Amikor már majdnem puha, fedő nélkül főzöm még fél órát, amíg besűrűsödik a leve. 
Tejföllel, creme fraiche-sel, friss baguette-tel tálaltam.

Bevásárlólista
2,4 kg kacsaszárnytő (30 db)
4 gerezd fokhagyma
4 közepes répa
2 hagyma
40 dkg puy lencse
2 babérlevél
só, bors, provence-i fűszerkeverék
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!