Lazac parmentier

  • 2016.02.04.
  • 7

Szeretnéd valami finommal meglepni Valentin-napon a szerettedet? De hát miért ünnepelnél akkor, amikor mindenki? Ha vele akarsz lenni és enni, csináld meg ezt a vacsorát már ma! Vagy holnap! Mesterfogás valakivel, aki fontos nekünk. Ez a lazac parmentier.
A sajtos krumpliréteg alatt fokhagymás spenót, és bazsarózsaszínű, mesejó lazac van.

A tetejére reszelt comté sajtot olvasztottam.

Krémes, ahogy kell, de a spenót levelesen kerül bele.

 Nem bírtam kivárni a sorom: már forrón kivettem egy adagot.

A lazac parmentier elkészítése
1. fázis
Krumplipürét készítek 60 dkg burgonya, 6 dkg vaj, 1-2 deci tej felhasználásával. A sós vízben főtt krumplit összetöröm a vajjal, majd kevés tejjel lazítom.
2. fázis
Kevés vajra vagy olívaolajra nyomok 2 gerezd fokhagymát, majd addig párolok rajta 30 dkg spenótot, amíg összeesik. Ekkor elkeverek benne 3 evőkanál creme fraiche-t (esetleg tejfölt), sózom, borsozom.
3. fázis
Egy liter zöldségalaplében forrástól számított 8-10 percig párolom az 50-60 dkg-os lazacfilét, majd kiveszem. Lehúzom a bőrét, a húst pedig villával felszaggatom kisebb darabokra. A vastag részek közepe, előfordulhat, hogy még nyers lesz, ettől nem kell megijedni, a sütőben készre sül majd.
Összeállítás
Egy kisebb sütőedényt kikenek zsiradékkal, majd az aljára elrendezem a halat. A tetejére igazítom a következő csíkot, ami a spenót. Az egészet pedig befedem a krumplipürével, aminek a tetejét megszórom 5 dkg reszelt comté sajttal. A pürébe villával mintát húzok, az én krumplim kicsit lágyabb lett a kelleténél, ha sűrűbb a püré, egész szép hullámokat lehet beleművészkedni.
Ha szépen szeretném szeletelni, várni kell 15-20 percet, miután kikerül a sütőből.
A kerémiaedény mérete: 18X31 cm.
Bevásárlólista
50-60 dkg (nálam 58 dkg) lazacfilé
1 liter zöldségalaplé (lehet bio kockából is)
30 dkg spenót
3 evőkanál creme fraiche
2 gerezd fokhagyma, kevés vaj vagy olaj
60 dkg burgonya, 6 dkg vaj, 1-2 deci tej
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.
Már Instagramom is van, gyere el oda is!