Tejberizs

  • 2017.05.23.
  • 7

A tejberizs egy gyorsan és egyszerűen elkészülő desszert, vagy éppen reggeli. Ráadásul jól variálható. Most cseresznyés öntettel ettem, de friss gyümölcsökkel, kakaóval, vagy fahéjjal is nagyon finom. Melegen is, hidegen is fogyasztható, ki hogy szereti.Tejberizs alaprecept:fél liter tej125 ml kerek szemű rizs (kis csésze volt a mértékegységem, súlyra nem tudom mennyi)1 csomag vaníliás cukor1 púpos evőkanál cukor (nálam nyírfacukor)1 teáskanál vaj1 csipet sóHa valaki édesszájú, akkor még egy kanál cukrot tegyen bele, mert így nem lesz különösebben édes az eredmény.A tejet és a vajat egy csipet sóval felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és alacsony hőfokon kb. 15 percig főzzük. Időnként keverjük meg. Ezután adjuk hozzá a cukrokat és még két-három percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva fedő alatt pihentessük pár percet és ha melegen szeretjük akkor már fogyaszthatjuk is.A cseresznyés öntet:Amíg fő a rizsünk, lehet készíteni hozzá finom cseresznyés öntetet. Ehhez az adaghoz én kb. három-négy marék fagyasztott, magozott cseresznyét használtam, amit még tavaly tettem el, mert megfeledkeztem róla, de azóta érik a friss cserkó is, avval is tökéletes és úgy még egy-két perccel gyorsabb a folyamat.A magozott cseresznyét egy kanál cukorral kis serpenyőben felforrósítjuk, a levéhez, amit eresztett egy lapos evőkanál kukoricakeményítőt keverünk, egyet forralunk rajta, miközben kevergetjük, féretesszük hűlni.Poharakba, vagy tálkákba rétegezzük a cseresznyeöntetet és a tejberizst. Hűtőben tárolva pár napig eláll (na). Ebből az adagból 5 pohárnyi desszert, vagy négy adag laktató reggeli lesz.Először készítettem, de biztosan nem utoljára.Ps.: Nagyon sokáig kimaradt az életemből a blog, azon egyszerű oknál fogva, hogy roppant sok minden történt és leginkább olyasmit főztem/sütöttem, ami már szerepel az oldalon, de mostantól hirtelen a nyakamba szakadt a szabadidő és talán az ihletem is visszajön, így igyekszem ismét rendszeresen jelentkezni.