Ricottás - cukkini lepénykék friss salátával

  • 2013.05.05.
  • 3

Nem nagyon szoktam újságokból főzni, mert többnyire nem bízom az ismeretlen eredetű receptekben, de keresztmamám nálunk vendégeskedett a hétvégén és olvasnivalónak Blikk Nők Konyhát vett magának az utazásra, én pedig nem bírtam megállni és megsütöttem belőle ezt a cukkini lepénykét, köretnek pedig egy könnyű tavaszi salátát készítettem melléjük. Nagyon finom ebédünk volt belőle a nagy melegben. Van már egy cukkini tócsni a blogomon, ez a recept annyiban más, hogy az eredeti túrót az én változatom pedig ricottát is tartalmaz.Hozzávalók a cukkinis-ricottás lepényekhez:10 evőkanál liszt (ebből nálam négy teljes kiőrlésű volt)1 csipet sütőporegy kávéskanál sóbors, oregano, petrezselyem ízlés szerint1 gerezd fokhagyma, összevágva apróra2 egész tojás2 db cukkini lereszelve1 csokor finomra vágott újhagyma (nekem most helyette egy nagy próéhagyma volt, mert az volt otthon)12 dkg lecsepegtetett túró, vagy ricottaA cukkiniket lereszeljük megsózzuk, kinyomkodjuk belőle a levet. Az újhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük. Fűszerezzük és hozzáadjuk a két tojást, amit előtte enyhén felverünk. Belekeverjük az összetört ricottát, vagy túrót. Elkeverünk benne 10 evőkanál lisztet és egy kevés sütőport.Hozzávalók a salátához:5 szem paradicsom1 fej saláta1 nagy fej lilahagymaegy nagy répa lereszelve2 evőkanál joghurtegy kevés citromléteáskanál olívaolajsó, borsA salátát megmossuk, csíkokra vágjuk, a paradicsomot vékonyan felszeleteljük, a lilahagymát felaprítjuk, a répát pedig lereszeljük. Az egészet megsózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromléval, összerázzuk és elkeverjük az olívaolajjal és a joghurttal. Ez egy nagyon egyszerű, de szerintem igen finom kis saláta.