Olaszos pásztor pite

  • 2013.04.23.
  • 0

Anyukám látta egy angol főzűműsorban, hogy egy finom húsragura krumplipürét raknak, majd sajtot szórnak rá, végül szép pirosra sütik. Úgy gondoltuk, hogy ez tökéletes hétvégi ebéd lenne. Szeretem az ilyesmi egytálételeket, különösen némi olaszos fűszerezéssel. Így az angol shepherds pie-hoz olyasmi ragut készítettünk, mint amit a lasagne al forno-ba szoktunk tenni és ennek az eredménye lett ez
a csodafinom, tartalmas ebéd.Nem mellesleg ez a finomság három rétegből áll: 1. husiragu 2. krumplis réteg 3. sajt, így kiválóan alkalmas arra, hogy benevezzem Tündi játékára, amely a hármas szám bűvöletében indult. A játék linkjét itt találjátok.Hozzávalók egy szép nagy adaghoz (étvágytól függően 5-6 ember kényelmesen jóllakik vele)A raguhoz:
400 g darált hús (nálam sertés és marha vegyesen)2 nagy fej hagyma100 g bacon3 gerezd fokhagyma3 sárgarépa1 kisebb cukkini (elhagyható, nálunk éppen volt itthon)őrölt pirospaprika5 evőkanál passata di pomodoro1 dl vörösborsó, bors, oregano, bazsalikom, petrezselyem, babérlevél, esetleg chili ízlés szerintA krumplis réteghez.800 g krumplitej, vaj ízlés szerint (nálunk 3 dl tej és 50 g vaj ment a krumplihoz)só ízlés szerintopcionális: fehér bors és szerecsendió20 deka reszelt sajtA krumplikat megmossuk, megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük
a vajjal és a tejjel. Megsózzuk, ha szeretjük a szerecsendiót, az csak jót tesz neki, különösen némi fehérborssal kísérve.Ezután a ragu hozzávalóit vesszük kezelésbe. Mindent szép apróra vágunk. (Ezt természetesen azalatt is megtehetjük, amíg fől
a krumpli.) Fogunk egy nagy serpenyőt és kevés olívaolajon a hagymát megdínszteljük, majd hozzáadjuk a szalonnát is és kicsit pirítjuk. Ezután jöhetnek a zöldségek, és a husi is. Pirítjuk, amíg mindenhol szépen kifehéredik a husi, és jó alaposan megfűszerezzük. Felöntjük a vörösborral és a paradicsommal és lefedve hagyjuk rotyogni.A sütőt előmelegítjük 180 fokra, (ha nem hőlégkeveréses, akkor inkább 200 fokra) egy nagy hőálló tálat kivajazunk, majd ebbe fogjuk simítani a rétegeket. Először a ragut, majd a krumplipürét, végül a sajtot. Ne spóroljunk a sajttal, nekem az a kedvenc részem :)Betoljuk
asütőbe és még kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha túlzottan barnulna a sajt, takarjuk le alufóliával.