Mézes krémes - vagy grízes krémes

  • 2013.04.01.
  • 6

A recept Szepytől származik és egyszerűen tökéletes. Igazi klasszikus ünnepi sütemény. Eddig még nem készült nálunk soklapos süti, valahogy féltünk a lapok sütésétől, de most bebizonyosodott, hogy nincs mitől tartani. A recept egyszerű és nagyszerű, ráadásul gyorsan sülnek és csodafinom a végeredmény. Garantáltan visszatérő vendég lesz nálunk.Mesések, pihe-puhák, mézesek, édesek és mégis pikánsak. Nyami.Hozzávalók a mézes lapokhoz:50 g vaj (nálam most fele zsír, fele margarin volt, mert kifogytunk
a vajból)400 g liszt150 g cukor1 tojás1 kk szódabikarbóna3-4 ek tej60 g mézA vajat az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként vékonyra nyújtjuk (legjobb ha rögtön a sütőpapíron, mert akkor nem fog elszakadni a tészta, amikor átemeljük a tepsire), és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Én a mamámmal közösen sütöttem és az ő sütője nagyon erős, inkább 6-7 perc kellett a lapoknak, mint több.Hozzávalók a grízes krémhez:200 g margarin200 g cukor1/2 citrom reszelt héja3 dl tej60 g búzadara+ leheletvékonyan baracklekvár+ 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum+ egy tábla csoki a süti tetejéreA krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint és a reszelt citromhéjak. A kihűlt lapokat egyenként megkenjük a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral. Ezután a krémes réteg következik, végül egymásra helyezzük a lapokat.A sütemény tetejére csokimáz kerüljön, ehhez 100 g csokit megolvasztottunk egy evőkanál vajjal és egy evőkanál tejjel. Ezt csorgattuk a sütemény tetejére. Tegyük hidegre és hagyjunk neki időt pihenni szeletelés előtt, hogy megpuhuljon és összeérjenek az ízek.Végül egy kis ízelítő a húsvéti édes - asztalról.További kellemes húsvétolást és jó locsolkodást mindenkinek!