Viszlát Húsvét! Karamellizált banános kalácspuding

  • 2018.04.03.
  • 2

 

A húsvéti utáni maradék kalács legeslegjobb felhasználási módja következik. 
Ez az a receptem, amiért rengetegen könyörögtek már, de eddig féltve őriztem a titkát. Néha változtatgatok is rajta, és mindig csak egyre jobb lesz. Régebben mindig csurgattam a tetejére plusz karamellt, de az is előfordult, hogy még forrón egy vaníliafagyi gombócot nyomtam a tetejére, és arra kanalaztam a sós karamellt. Egy biztos, langyosan érdemes enni. Nem tűzforrón és nem is a hűtőből kivéve, hanem csakis langyosan. 
Karamellizált banános kalácspuding
(4 adag)
a kalácspudinghoz: 
250 g szikkadt kalács
230 ml habtejszín
200 ml tej
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
80 + 20 + 100 g Koronás Kristálycukor
3 tojás
a karamellizált banánhoz: 
4 db banán
egy csepp citromlé
2 ek víz
 
1. A sütőt előmelegítem 150 fokra (légkeverésest 130-ra). Egy kerámia piteformát (vagy egy mély tepsit) kivajazok. 
2. A kalácsot felkockázom, de akár tépkedhetem is. Egy mély tálba teszem. 
3. Felteszem főni a tejszínt, a tejet, a vaníliarúd magjait és a 80 g cukrot. Eközben kikeverem a tojásokat a 20 g cukorral. Ha a tejes keverék felforrt, a tojásokhoz csurgatom, közben azokat folyamatosan kevergetem, hogy össze ne ugorjanak. A kalácsra öntöm, és hagyom így állni min. 5 percig. 
4. A banán felkarikázom. A cukorból karamellt készítek a citromlével és a vízzel. Ha már aranybarna, beleszórom a banánt, és kb. 2 percig főzöm benne. 
5. A kalács felét az előkészített tálba öntöm, rákanalazom a banán felét, ezt lefedem a maradék kaláccsal, végül a tetejére szórom a maradék banánt. 25 percig sütöm, és ha már nem tűzforró, tálalom. 
A húsvéti recepteket idén a Koronás Cukor támogatta. (x)